A legnagyobb előny a szabad utazás

A szlovákok elégedettebbek az uniós tagsággal, mint a csehek

Szlovákiában a válaszadók 51 százaléka értékelte pozitívan az uniós tagságot, míg Csehországban csak 37 százalék.

2014.02.27 14:15MTI

Szlovákia állampolgárai elégedettebbek országuk európai uniós tagságával, mint a csehek - derült ki a MEDIAN prágai közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön hozta nyilvánosságra a közszolgálati Cseh Televízió.

A televízió a két ország uniós csatlakozásának 10. évfordulója alkalmával rendelte meg a felmérést. Csehországgal és Szlovákiával egyidőben lett az EU tagja Lengyelország és Magyarország is.

A két országban megkérdezett mintegy két-kétezer személy közül Szlovákiában a válaszadók 51 százaléka értékelte pozitívan az uniós tagságot, míg Csehországban csak 37 százalék. A csehek körében a negatív értékelések aránya 35 százalék, míg a szlovákok körében 27 százalék volt.

Elemzők szerint ez elsősorban a két ország elmúlt évtized alatt lezajlott eltérő gazdasági fejlődésének eredménye. Míg Szlovákiában a bruttó hazai termék (GDP) az egy évtized alatt 75 százalékkal emelkedett, addig Csehországban csak 50 százalékkal. Ugyanakkor tény az is, hogy a cseh gazdaság állapota továbbra is jobb, mint a szlováké.

A cseh lakosság ugyanakkor elégedettebb életszínvonalával, életkörülményeivel, mint a szlovák. A megkérdezett csehek 60 százaléka állította, hogy az elmúlt tíz év alatt javult életszínvonala, a szlovákok körében ez az arány 50 százalék volt.

Mindkét ország lakossága az EU-tagság legnagyobb előnyének a szabad utazást és a szabad munkavállalást minősítette.

Figyelmet érdemlő az a megállapítás, hogy a megkérdezett csehek 86 és a szlovákok 80 százaléka beismerte: nem érdekli őket az európai parlamenti képviselőik munkája.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.