Féltik életüket, testi épségüket

Védelmet kérnek a Janukovics-párti politikusok

A volt kormánypárti képviselők életének és testi épségének védelmét kérte vasárnap az ellenzék irányítása alá került belügyminisztériumtól és az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának egyik befolyásos képviselője.

2014.02.23 18:42MTI
MTI, archív

"A visszaélések és bűncselekmények elkövetőit a bíróságoknak kell megbüntetniük. Ukrajna demokratikus ország, ahol nem szabad, hogy az embereket politikai nézeteik miatt üldözzék. Elfogadhatatlan mindenféle diszkrimináció. Még kevésé elfogadhatatlan a párt tagjai elleni alaptalan erőszak" - hangoztatta a politikus.

Tihipko emellett kifejtette azon véleményét, hogy mindkét oldalon mindenkit meg kell büntetni, aki "átlépte a törvény, az erkölcs és az emberiesség határait", de kizárólag törvényes keretek között. Eközben visszatért Ukrajnába Viktor Janukovics két harkivi híve - Mihajlo Dobkin, a kelet-ukrajnai városnak a volt elnök által kinevezett adminisztrációvezetője, és Hennagyij Kernesz polgármester -, akiknek előző nap sikerült Ukrajnából Oroszországba átjutniuk.

Kernesz közölte, hogy nem hajlandó lemondani polgármesteri hivataláról. Ugyanakkor elpanaszolta, hogy sok fenyegetést kap, és felszólította a rendvédelmi szerveket, hogy indítsanak vizsgálatot ez ügyben, továbbá nyújtsanak védelmet neki. Kernesz - aki a Régiók Pártjának helyi vezetője - azt ígérte, hogy nem tervez oroszbarát pártot létrehozni városában.

A két keményvonalas harkivi tisztségviselő azután távozott Oroszországba, hogy előző nap a városban Viktor Janukovics részvételével találkozót tartottak a Moszkva-barát keleti és déli kormányzóságok, amelyek az Ukrajnától való elszakadással fenyegetőztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.