Tavalyi rossz tapasztalatok

Megint tomboltak a skandináv diákok Prágában

Közel 300 részeg dán és svéd diákot állított elő a prágai rendőrség az elmúlt két hétben.

2014.02.22 21:30MTI

A diákroham annak volt köszönhető, hogy ebben az időszakban tartották a téli szünetet sok skandináv iskolában. A tavalyi év rossz tapasztalatai miatt a prágai rendőrség előre felkészült a randalírozókra, többek között négy dán kollégát is meghívtak, hogy segítsék munkájukat.

Az idei "szezonban" mintegy tízezer 18 év alatti dán és svéd diák fordult meg a cseh fővárosban, a legtöbben utazási iroda szervezésében érkeztek.

Martin Vondrasek prágai rendőrfőnök közlése szerint 12 razziát tartottak, mintegy 20 belvárosi étteremre és kocsmára összpontosítva, és 12 zsebtolvajlást vagy lopást regisztráltak. Hozzátette: több skandináv diákot is megloptak.

Volt példa arra, hogy egy 19 éves dán turista 2,5 ezrelékes véralkoholszinttel megtámadta a rendőröket, amikor azok kórházba akarták szállítani; végül erőszakkal kellett bevinni, hogy elláthassák. Svéd diákok egy hotelben okoztak tüzet egy cigarettacsikkel, két meztelen dán pedig egy hídról beleugrott a Moldva folyóba, de ki tudtak úszni egy szigetre. Az északi diákok körében mért legmagasabb véralkoholszint 3,17 volt.

Tavaly ilyenkor a tivornyázó skandinávok hatalmas pusztítást hagytak maguk után a prágai szállodákban és kocsmákban. "Jönnek a vikingek kocsmatúrára!" - szólt idén egy cseh lap aggodalmaskodó címe. Tomás Hudecek, Prága tavaly nyáron megválasztott fiatal főpolgármestere idén már előre figyelmeztetett: "A prágai rendőrség azonnal beavatkozik, ha megint rongálásokra vagy rendzavarásra kerülne sor".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.