Szokatlan módszer

Kagylóval a darázs ellen

Őshonos kagylók illatával fékezhetik meg a bükkerdők állatvilágát károsító külföldi darazsak invázióját Új-Zélandon.

2014.02.18 18:15MTI

A darazsak ellen folyó harcban áttörést jelentő felfedezés akkor született, amikor az ausztrál növény- és élelmiszerkutató intézet két tudósa horgászni volt.

"Lehetetlen volt nem észrevenni, mennyire vonzotta a darazsakat a kagyló, amelyet csalinak kötöttünk a horgászbotra" - írta közleményében Ashraf El-Sayed, a projekt vezetője. A kutatók elemezték a kagylók termelte illatanyagot, és azonosították abban a darazsakat vonzó vegyületeket. Ez lehet az alapja az új generációs védekező szereknek.

Rendkívül sok a darázs Új-Zéland ősbükköseiben, részben azért, mert az erdő bővelkedik a helyi madarak és rovarok legfőbb táplálékforrásában, a mézharmatban - magyarázta El-Sayed.

Eddig nedves macskatápot használtak csalinak, ám ez gyorsan romlik, és gyakran kell cserélni. A darazsakat vonzó új vegyületek felfedezésével hatékonyabb lehet a védekezés - állapította meg a kutató.

Új-Zélandon sokféle darázs honos, négy behurcolt fajt azonban kártevőnek nyilvánítottak. A darazsak őshonos rovarokkal táplálkoznak, és a frissen kikelt madárfiókákra is veszélyt jelentenek, a környezetvédelmi minisztérium szerint pedig az idegenforgalmat is veszélyeztetik - írták a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.