Rendkívül komolynak minősítették a helyzetet

Afrikai sertéspestis Lengyelországban

A lengyel mezőgazdasági minisztérium kedden hivatalosan megerősítette, hogy Lengyelországban azonosították az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát.

2014.02.18 17:55MTI

A lengyel főállatorvos hivatala hétfő este közölte, hogy egy elhullott vadkanban azonosították az ASF vírusát. A mintát február 13-án vették az állattetemből, amelyre Lengyelország északkeleti részén bukkantak, 900 méterre a fehérorosz határtól. Ez az ASF első regisztrált esete Lengyelországban.

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestis-járvány miatt megtiltotta az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek behozatalát az EU tagállamaiból.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kedden rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és sürgős intézkedéseket követelt, egyúttal kijelentette: Lengyelország szeretné meggyőzni Oroszországot, hogy az embargót csak az EU korlátozott területére érvényesítse, ne az unió egészére. "Néhány tucat négyzetkilométerről van szó" - mondta Tusk, hangsúlyozva, hogy ez nagyon fontos kérdés a lengyel mezőgazdaság számára.

A lengyel illetékesek attól tartanak, hogy Lengyelország elveszíti a japán és kínai piacot. Japánból már korábban is érdeklődtek, hogy mi a helyzet az afrikai sertéspestissel Lengyelországban. A hatóságok olyan jelzéseket kaptak, hogy ha ott is felbukkan az ASF, Japán felfüggesztheti a sertéshúsimportot.

A lengyel vágóhidakon és sertéshús-feldolgozásban mintegy 100 ezren dolgoznak, és egymillióan foglalkoznak sertéstenyésztéssel. Ez a lengyel foglalkoztatottak 7 százaléka. Az ágazat közel 8,5 milliárd zloty ( 630 milliárd forint) hozzáadott értéket termel, ami a GDP 1,5 százaléka.

Az afrikai sertéspestist először 1921-ben Kenyában észlelték. Európába 1957-ben jutott el. Kelet-Európában 2007-ben bukkant fel a járvány. Nehéz a küzdelem ellene, mivel vakcina ellene nem létezik ASF. A vírust vaddisznók terjesztik, emberre nem veszélyes, de a sertéseknél magas lázat okoz, és emiatt nagy az elhullás az állatoknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.