Még az idén hivatásossá alakul

Az ukrán hadsereg és a haderőreform

Az ukrán hadsereg és a védelmi minisztérium megítélése szerint az országban kialakult szembenállás veszélyezteti Ukrajna területi egységét.

2014.02.01 11:45MTI

Az ukrán hadsereg Viktor Janukovics elnök tavaly októberben kiadott rendelete alapján még az idei évben hivatásossá alakul át. Az utolsó sorkatonákat tavaly ősszel sorozták be, és szolgálati idejük legfeljebb 12 hónapig tart, a diplomásoké kilenc hónapig.

Az ukrán vezetés korábban azzal indokolta a hadsereg fokozatosan hivatásossá tételét, hogy a modern haditechnikai eszközök kezeléséhez képzett szakemberek szükségesek, azaz erre a sorkatonák nem alkalmasak. Más részről a haderőreform részét képezte Ukrajna európai integrációs felkészülésének.

Elemzők viszont arra mutatnak rá, hogy a szerződéses állománnyal jelentősen csökkeni fog a hadseregben szolgálók létszáma, ami nem feltétlenül teszi a haderőt hatékonyabbá. Jelenleg mintegy 180 ezren szolgálnak az ukrán hadseregben, beleértve a sorkatonákat és a hivatásosokat is. Pavlo Lebegyev védelmi miniszter korábban közölte, hogy a tervek szerint 2017-ig mintegy 122 ezer főre csökkentik a létszámot. Ukrajna függetlenné válásakor még mintegy 700 ezres hadsereggel rendelkezett.

Lebegyev tavaly augusztusban közölte, hogy az ukrán fegyveres erők tagjainak már 58,3 százaléka szerződéses katona, egyes alakulatoknál pedig ez az arány már elérte a 90 százalékot.

Vlagyiszlav Surigin orosz katonai elemző egy nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna jelenlegi nehéz gazdasági helyzetében nem képes nagy létszámú hadsereget fenntartani. Kétkedésének adott hangot annak kapcsán is, hogy egy százszázalékosan hivatásosokból álló hadsereg valóbban "profibb" is lenne a jelenleginél. Szerinte a haderőreform után az ukrán hadsereg egyfajta kontingenssé degradálódik két céllal: egyrészt egyszerűen csak azért hogy "legyen", másrészt nemzetközi békefenntartó műveletekben való részvételre, például a NATO-val való együttműködés keretében.

Az ukrán hadsereg gyengülését és moráljának esését ukrajnai elemzők is felvetik. Elsősorban arra mutatnak rá, hogy a hadseregben eluralkodott a korrupció, a hivatásos katonák lényegesen rosszabbul keresnek, mint a belügyminisztérium alá tarozó egységeknél szolgáló társaik, továbbá folyamatosan vonják meg a hadseregnél szolgálók szociális jutatatásait, ami az állományban folytonos elégedetlenséget okoz.

A harci felkészültségét sem tartják megfelelőnek a szakértők. Egy elemzés szerint például a légierő pilótái 2009-ben átlagosan mindössze négy órát repültek, míg a NATO-országokban 120 repülési óra az átlag évente. Összességében lényegesen kevésbé vált vonzóvá a fiatalok számára a hadseregben való hivatásos szolgálat. Az ilyen irányú érdeklődést mutató ukrán fiatalok számára a Berkut és egyéb belügyi különleges alakulatok sokkal népszerűbbek, főként a jobb kereset és a kiképzések színvonala miatt.



Megfigyelők szerint a belügyi alakulatok feltétel nélkül teljesítik a Janukovics és környezete utasításait. A hadseregnél nehéz megjósolni, végrehajtanának-e olyan utasítást most, amely ellentétes az alkotmánnyal. Az ukrán alaptörvény értelmében a hadsereg legfőbb parancsnoka a mindenkori államfő. A hadsereg feladata az ország szuverenitásának és területi egységének szavatolása, ugyanakkor az alkotmány szerint semmilyen módon nem használhatók az állampolgárok jogainak és szabadságának korlátozására. 2004-ben, a "narancsos forradalom" idején a hadsereg parancsnoksága már a legelején leszögezte, hogy elnöki parancsra sem hajlandók az alkotmánnyal ellentétes utasítást végrehajtani, és nem vesznek részt fegyvertelen civilek elleni támadásban. A kérdés az, hogy azóta a hadsereg morálja mennyit változott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.