Jobb, ha otthon maradnak

Ne jöjjön be dolgozni, sugárzást észleltünk a munkahelyén!

Miközben sokan azért nem indultak útnak, mert az ónos eső miatt járhatatlanok a mellékutak, addig vannak olyan brit alkalmazottak, akiket radioaktív sugárzás miatt tartanak távol munkahelyüktől.

2014.01.31 10:20ma.hu
Fotó: Wikipedia.org

A brit Sellafield nukleáris fűtőanyag-újrafeldolgozó üzem arra kérte dolgozóit, hogy ne menjenek be dolgozni, mert pénteken rendkívüli módon megemelkedett sugárzási szintet észleltek. Sellafield Európa egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, ahol többek közt újra feldolgozzák a nukleáris hulladékokat. A kiugró mennyiséget a telep északi végén - ahol a leszerelés jelenleg is zajlik - jelezte egy monitoring berendezés.

A cégvezetés szerint a szint még nem ért el olyan határt, amely veszélyt jelentene a lakosságra nézve. Csak azok a szakemberek vették fel a munkát, akik nélkülözhetetlenek a folyamatok biztonságos fenntartásához és a hiba elhárításához, így - ugyan csökkentett létszámmal, de a szabályoknak - megfelelően működik tovább az üzem.

Az észak-nyugat angliai Sellafield nukleáris létesítmény jelenleg leszerelés alatt áll. Mint ismeretes, 1957. október 10-én a cumbriai Sellafield nukleáris erőmű 1. blokkját tűz pusztította el, ennek nyomán radioaktív jód-131 izotóp került a levegőbe. A súlyos radioaktív környezetszennyezést az óta csak az 1986-os csernobili baleset és a fukusimai katasztrófa súlyossága múlta felül. Még 1990-ben kezdték meg a leszerelés terveit gyártani, a folyamat jelenleg is tart. 1997-ben indult a fűtőanyag-újrafeldolgozás az üzemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.