Nem jól nyílt ki a lány ejtőernyője

Szinte hihetetlen: 900 méteres zuhanást élt túl a fiatal ejtőernyős

Súlyos sérülésekkel túlélt egy több mint kilencszáz méteres zuhanást az Egyesült Államokban egy 16 éves lány, akinek nem megfelelően nyílt ki az ejtőernyője.

2014.01.29 10:28MTI
Makenzie Wethington (news.com)

Orvosa szerint nincs életveszélyben, nemsokára kikerülhet az intenzív osztályról. Makenzie Wethingtonnak megsérült a mája, eltört a medencecsontja, a keresztcsigolyája, a lapockája, több bordája és egy foga.

Jeffrey Bender, az Oklahoma állambeli Tulsa város egyik baleseti sebésze újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ha igaz, hogy Wethington kilencszáz méteres magasságból zuhant le, akkor nem tud magyarázatot adni arra, hogy miként élhette ezt túl.

A lánynak a szülei megengedték, hogy ejtőernyős ugrást hajtson végre, de apja, Joe Wethington most, a baleset után azt hangoztatja, hogy az ugrásokat szervező cégnek, a Pegasus Air Sports Centernek nem lett volna szabad megengednie egy 16 éves számára az ugrást.

Robert Swainson, a cég tulajdonosa és vezető oktatója azzal védekezett, hogy a lány az apjával jött ugrani, és az apa ugrott először. A lány ernyője kibomlott, de nem terült szét, és spirálban zuhant lefelé. Ugrás előtt mindenkinek részt kell vennie egy hat-hétórás oktatáson, amelyen azt is megtanítják, hogy ilyen esetben mi a teendő - mondta.

Ezenkívül az ugró rádióösszeköttetésben van egy oktatóval, aki probléma esetén utasításokat ad neki. "Ki lehetett volna javítani a hibát, de úgy tűnik, az ugró ezt nem tette meg" - tett hozzá.

Swainson elmondta még, hogy ő a repülőgépen volt, amikor a lány kiugrott, és észlelte a problémát, de nem lett volna értelme utána ugrania, hogy segítsen neki, mert nem érte volna utol, ezenkívül a gépen volt még egy leendő ugró, akit nem hagyhatott egyedül.

Nancy Koreen, az amerikai ejtőernyős szövetség promóciós igazgatója az AP-nek nyilatkozva azt mondta: szövetségi szabály szerint 16 éves kortól lehet ugrást végezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.