Takács Szabolcs szerint

Sorsdöntő hónapok következnek Afganisztánban

Kicsit mintha álomvilágban élne a külügyminisztérium helyettes államtitkára. Vagy legalábbis mer nagyot álmodni...

2014.01.16 15:25MTI
Afganisztáni katona egy pipacsmezőn - közel sem rózsás a helyzet

Az afganisztáni stabilizáció eddig elért eredményeinek továbbviteléhez legitim választásokra, regionális együttműködésre és a nemzetközi közösség figyelmére van szükség Takács Szabolcs, a külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint, aki csütörtökön az Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó Nemzetközi Kontaktcsoport (ICG) soros ülésén vett részt Újdelhiben.

A Külügyminisztérium politikai igazgatója a külügyminiszter afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjaként képviselte Magyarországot a több mint 60 országot, köztük a NATO vezette nemzetközi biztonsági misszió (ISAF) részvevőit és térségbeli államokat tömörítő ICG ülésén. Az MTI-nek telefonon nyilatkozva Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy az április 5-én esedékes afgán elnökválasztás megtartásának módja, eredménye, illetve majdani társadalmi elfogadottsága alapvetően meghatározza az ország politikai fejlődésének jövőjét.

A stabilizálás eredményeinek továbbviteléhez egy elhivatott, megfelelő legitimációval és világos jövőképpel rendelkező, stabil kormányra van szükség. A hiteles választásokhoz garantálni kell a biztonságos körülményeket is. Magyarország üdvözölte, hogy a független választási bizottság és egyéb illetékes afgán hatóságok felelősségteljesen készülnek a voksolásra, és a tavalyi, rendben lezajlott parlamenti választások idején az afgán biztonsági erők is tanúsították felkészültségüket - közölte az államtitkár.

Takács Szabolcs elmondta, hogy az ICG ülésén téma volt a regionális együttműködés és gazdasági integráció erősítése is Afganisztán és szomszédjai között. A nemzetközi közösség, így Magyarország is régóta szorgalmazza a térség országainak hangsúlyosabb, szorosabb együttműködését, amellyel a régió stabilabbá, fejlődése pedig előmozdíthatóbbá válik.

Szintén a tárgyalt ügyek között volt a nők helyzete, az e téren elért javulás az afganisztáni stabilizáció egyik legfőbb eredménye. Ezen eredmények megóvása és továbbvitele létfontosságú az afgán kibontakozáshoz, mivel a nők rendkívül sokat tehetnek a társadalmi, politikai és gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az ülésen részt vettek az afgán parlament női tagjai is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.