Ursula von der Leyen

Milyen a családbarát hadsereg? - A németek tudják!

Családbarát munkahellyé kell változtatni a német hadsereget (Bundeswehr) Németország első női védelmi minisztere, Ursula von der Leyen szerint.

2014.01.12 16:31MTI
MTI

Ursula von der Leyen a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban elmondta, az a célja, hogy a Bundeswehr bekerüljön a legvonzóbb munkáltatók közé. Ehhez elsősorban a katonai pálya és a család összeegyeztethetőségén kell javítani. A német katonák "szeretik a hivatásukat, de tartós házasságot és boldog családi életet is szeretnének" - mondta a konzervatív politikus, akinek hét gyereke van és az előző kormányban a családügyi tárcát vezette.

A decemberben hivatalba lépett miniszter tervei között szerepel a rugalmas munkaidejű foglalkoztatás formáinak elterjesztése a hadseregben. Fontos, hogy a családalapítás ne rontsa a karrieresélyeket, ezért a kisgyermeket nevelő szülőknek meg kell nyitni a három- vagy négynapos munkahét lehetőségét - mondta Ursula von der Leyen.

A miniszter mérlegeli az úgynevezett munkaidőszámla bevezetését is. A virtuális számlán a túlórákat lehet gyűjteni, majd átváltani gyereknevelésre vagy idős szülők ápolására fordítandó fizetett szabadságra - fejtette ki.

Az új kormányzati ciklusban a tárca első nagyszabású intézkedései között lesz a bölcsődei és óvodai hálózat kiépítése a laktanyákon, támaszpontokon - mondta a védelmi miniszter. Hozzátette, hogy felülvizsgálják a tisztek sűrű, két-háromévenkénti áthelyezésének gyakorlatát. Nagy karriert "az óriáscégeknél sem lehet gyakori pozíció- és lakhelyváltoztatás nélkül befutni, de nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás a katonáknak" - mondta Ursula von der Leyen.

A Bundeswehrben 175 ezer hivatásos és 11 ezer önkéntes katona szolgál, köztük 19 ezer nő. A hadkötelezettséget 2011-ben törölték el. A Bundeswehr jelenleg 14 nemzetközi küldetésben vesz részt, összesen több mint 4 ezer katonával. A legtöbben - mintegy 3 ezren - a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) kötelékében szolgálnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.