December 20-án kezdődött

Utah nem ismeri el a területén megkötött több mint ezer melegházasságot

A meleg párok összeadását december 20-án kezdték meg a többségében mormonok lakta államban, miután egy szövetségi bíró az Egyesült Államok alkotmányával ellentétben állónak ítélte az utahi alaptörvénynek azt a rendelkezését, amely tiltja a homoszexuálisok frigyre lépését.

2014.01.08 20:39MTI

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn rendelte el, hogy az államban függesszék fel a házassági okiratok kibocsátását az azonos nemű párok számára.

Döntésével a bírói testület az állami vezetés kérésének adott helyt. Utah ugyanis hivatalosan megfellebbezte a szövetségi bírói döntést. Az ügyet a denveri szövetségi fellebbviteli bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja majd. A legfelsőbb bíróság hétfői végzése ideiglenes hatályú és nem foglal állást a problémával kapcsolatban.

A testület végzésére hivatkozó szerdai közlemény szerint a kormányzói hivatal sem kíván hivatalosan megnyilatkozni az azonos neműek házasságának jogállásával kapcsolatban, csak azt szeretné biztosítani, hogy a hivatalok az érvényben lévő törvények értelmében járjanak el.

Utahban 2004-ben a választók 66 százaléka szavazta meg azt az alkotmánymódosítást, amely törvényen kívül helyezte a melegek és leszbikusok házasságkötését. Robert Shelby szövetségi bíró decemberi ítélete szerint azonban ez ellentétes az azonos jogvédelem és a mindenkit megillető tisztességes eljárás alkotmányos elvével.

Gary Herbert, Utah republikánus kormányzója korábban élesen bírálta Shelbyt, akit "aktivista szövetségi bírónak" minősített.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.