"Veszélyezteti a közrendet"

Több francia városban betiltották az antiszemitának tartott humorista fellépéseit

Több francia nagyváros polgármestere jelezte kedden, nem engedélyezi annak a humoristának a fellépését, akit a kormány azzal vádol, hogy veszélyezteti a közrendet antiszemita csúfolódásaival és megsérti a holokauszt áldozatainak emlékét.

2014.01.07 15:34MTI

Dieudonné M'bala M'bala csütörtökön indulna előadásával országos turnéra. Az első helyszínen, a nyugati Nantes-ban azonban máris letiltotta a város vezetése a fellépést, és a humorista Tours városban sem tarthatja meg péntekre tervezett előadását az ottani polgármester döntése miatt.

Korábban Marseille és Bordeaux első embere is közölte: nem teszik lehetővé Dieudonné fellépését. Az ügyben Francois Hollande francia elnök is megszólalt, aki egy párizsi kormányzati ülésen arra kérte az állam valamennyi képviselőjét, különösen a rendőrfőnököket: legyenek éberek ebben a kérdésben és ne tanúsítsanak rugalmasságot, ne engedjék, hogy az előadást bárki provokációra, nyíltan antiszemita nézetek terjesztésére használja fel.

Zsidó szervezetek korábban kifogásolták a Dieudonné védjegyévé vált úgynevezett "fordított náci tisztelgést" (amikor egyik karját maga elé ereszti, másik kezét arra helyezve).

A 46 éves humorista - kameruni apa és francia anya párizsi születésű gyereke - szerint a kézmozdulattal anticionista és rendszerellenes nézeteit, nem pedig antiszemitizmusát akarja kifejezni. A "fordított náci tisztelgés" legutóbb akkor kapott nemzetközi figyelmet, amikor december 28-án Nicolas Anelka, a West Bromwich csatára egy gól után ezt a mozdulatot tette a West Ham United elleni meccsen.

Az angol labdarúgó-szövetség (FA) vizsgálatot indít a sportoló ellen az állítólagos antiszemita gesztus miatt. A kézmozdulat a közösségi médiának köszönhetően is ismertté vált. Szeptemberben a hadsereg megbüntetett két francia katonát, aki egyenruhában mutatta be a fordított náci tisztelgést egy párizsi zsinagóga épülete előtt.

Dieudonné több híve olyan fotókat tesz ki magáról az internetre, amelyeken ezzel a mozdulattal láthatók például a berlini holokausztemlékműnél vagy az egykori auschwitzi koncentrációs tábor bejáratánál. Dieudonné antiszemita és rasszista élű vicceire van kereslet: csak a Nantes-i előadásra 5 ezer jegyet adtak el.

Korábban már több település próbálta betiltani a humorista fellépését, de ezeket a próbálkozásokat a szólásszabadság nevében rendre elhárították. Dieudonné M'bala M'balára korábban már többször is pénzbírságot szabtak ki gyűlöletkeltés miatt.

A humorista 2009-ben szélsőjobboldali aktivistákkal karöltve jelöltként indult egy "anticionista lista" élén az európai parlamenti választásokon. A polgármesterek tiltakozására reagálva Dieudonné ügyvédje közölte, hogy jogi lépéseket tesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a humorista szólásszabadsághoz való jogát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.