Horvátországban kapták el

Letartóztatták a nemzetközileg körözött volt titkosszolgálati vezetőt

Letartóztatták szerdán hajnalban Zágrábban Josip Perkovic egykori jugoszláv titkosszolgálati vezetőt, akit Németországban azzal gyanúsítanak, hogy 1983-ban köze volt ott egy emigráns horvát üzletember meggyilkolásához.

2014.01.01 12:44MTI

A 68 éves Perkovicot egy zágrábi rendőrőrsre vitték kihallgatásra - közölte Perkovic ügyvédje, Ante Nobilo a Hina horvát hírügynökséggel.

Josip Perkovicot azzal gyanúsítják, hogy ő adott parancsot Stjepan Djurekovicnak, az INA olajipari vállalat volt marketingigazgatójának a meggyilkolására. Horvát médiajelentések szerint előállították Perkovic egykori munkatársát, Zdravko Mustac titkosszolgálati ügynököt is, akit a bajorországi Wolfratshausenben elkövetett gyilkosság megtervezésével vádolnak, és további húsz személyt, akiket más európai uniós országok köröznek.

A volt titkosszolgálati vezető letartóztatását egy január elsején életbe lépett törvénymódosítás tette lehetővé. A módosítás alapján a horvát hatóságok az európai elfogatóparancsoknak attól függetlenül érvényt tudnak szerezni, hogy mikor történt a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény.

Perkovic és mások előállítását eddig akadályozta, hogy egy, a zágrábi parlament által június 28-án - mindössze három nappal az ország európai uniós csatlakozása előtt - elfogadott törvénymódosítás csak a 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt körözött horvát állampolgárok kiadatását engedélyezte az EU más tagállamainak.

A lex Perkovicként emlegetett első módosításról Zágráb nem egyeztetett Brüsszellel, ahol elfogadhatatlannak minősítették a korlátozást.

Az időbeli korlátozás azt jelentette volna, hogy kizárják az elfogatóparancs érvényességét a volt jugoszláv korszakban (1945-1990) és az 1991-1995-ös szerb-horvát háború alatt elkövetett bűncselekmények esetében, így Horvátország nem lett volna köteles elfogni és kiadni Németországnak Josip Perkovicot, az egykori jugoszláv titkosszolgálat, az UDBA tisztjét sem.

Az Európai Bizottság az európai elfogatóparancs "nem megfelelő alkalmazása" miatt szeptember 18-án szankciós eljárást indított Horvátország ellen. Egy héttel később Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter ígéretet tett Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének, hogy Zágráb összhangba hozza az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályát az EU-joggal.

A horvát törvényhozás, a szábor végül október 4-én fogadta el az újabb módosítást, törölve a jogszabályból az Európai Bizottság által erősen kifogásolt időbeli korlátozást. A gyilkossággal vádolt egykori jugoszláv (horvát) titkosszolgálati embereket előbb a horvát ügyészség kihallgatja a német vádhatóság nevében, majd horvát bíróságok döntenek arról, hogy kiadhatók-e Németországnak.

Az esetleges kiadatást lehetővé tévő jogszabály életbe lépése előtt Perkovic és ügyvédje erőteljes médiakampányt indított a vádlott ártatlanságának bizonyítására. Ante Nobilo ügyvéd bizonyítékokat ígért arra, hogy Perkovicnak semmi köze a rendszerbíráló üzletember megöléséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.