Hat hajtóművel szerelték fel

Drónok figyelik a háttérsugárzást a fukusimai atomerőműnél

Pilóta nélküli repülő szerkezetekkel, úgynevezett drónokkal fogják vizsgálni a háttérsugárzást a nukleáris balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű környékén - tájékoztatott hétfőn a japán média.

2013.12.16 08:42MTI
Fotó: MTI

A híradások szerint erre alkalmas drónt fejlesztett ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), a prototípust hétfőn mutatták be Tokióban.

A drónt hat hajtóművel szerelték fel, és az ütésálló géptestbe egy videokamerát és néhány sugárzásmérőt építettek be. A szerkezet teljes automata üzemmódban tud repülni.

A NAÜ jelenleg teszteli a szerkezetet, amelyet legkorábban 2015-ben fog üzembe helyezni.

Jelenleg egy különleges helikopterből mérik a sugárzás szintjét az atomerőmű környékén a nehezen hozzáférhető helyeken, de a helikopternek az a hátránya a hétfőn bemutatott drónnal szemben, hogy nem tud közel repülni az épületekhez és ügyelnie kell a villanyvezetékekre.

Az északkelet-japáni Fukusima-1 atomerőműben 2011. március 11-én egy óriási erejű földrengés által kiváltott szökőár súlyos üzemzavart idézett elő, három reaktor magja részlegesen vagy teljesen megolvadt, és jelentős mennyiségű sugárzó részecske került ki a szabadba. Emiatt 85 ezer embert kellett kitelepíteni az atomközpont környékéről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.