Kevesen veszik a bátorságot

Mandela Erzsébetnek szólította a királynőt

Kevesen veszik a bátorságot, hogy Nagy-Britannia uralkodóját, II. Erzsébet királynőt Erzsébetnek szólítsák, és még kevesebben mernek megjegyzést tenni öltözködési stílusára vagy a súlyára - Nelson Mandela azonban ezen kevesek egyike volt.

2013.12.09 17:16MTI
MTI

Miközben a világ vezetői a Dél-afrikai Köztársaságba tartanak, hogy a kedden esedékes hivatalos gyászszertartáson vehessenek búcsút a csütörtökön elhunyt Mandelától, az apartheidellenes mozgalom vezéralakjának közeli tanácsadója felidézte az államférfi "pimasz felségsértéseit" a brit uralkodóval szemben.

"Amikor meglátogatta Erzsébet királynőt, mindig nagyon szórakoztató volt végignézni a kettejük között kibontakozó párbeszédet, mert Erzsébetnek hívta az uralkodót... Nem hiszem, hogy bárki más a világon a keresztnevén szólítaná a királynőt" - mondta a Reuters hírügynökségnek Zelda la Grange, aki több mint egy évtizeden keresztül volt Mandela személyi asszisztense.

"Megjegyzést tett a ruhájára, a súlyára, és ez olyasmi, amit nem teszel, ha a királynővel találkozol" - tette hozzá la Grange, aki elkísérte a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét a vezető politikusokkal szervezett találkozóira és külföldi útjaira. Ahogy Mandela személyi asszisztense visszaemlékezik, Erzsébet királynő nemhogy nem sértődött meg, egyenesen szórakoztatta a helyzet.

"Igazán szerette őt a királynő" - tette hozzá la Grange. A brit uralkodó nem vesz részt a Nobel-békedíjas Mandela jövő vasárnap esedékes temetésén, amelyre nevelkedésének színhelyén, Qunuban kerül sor családja és közeli hozzátartozói körében.

Erzsébet királynőt fia, Károly walesi herceg képviseli majd az eseményen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.