Miért ne lopjunk hasadóanyagot?

Sugárfertőzést kaphattak az ellopott kobaltizotóptól

A mexikói szövetségi rendőrség lezárt pénteken Pachuca városában egy kórházat, amelyben feltehetően hat sugárfertőzött beteg van.

2013.12.06 22:35MTI
A sugárzó anyagot tartalmazó (kiürült) tartály

Egy névtelenségbe burkolódzó tisztségviselő megerősítette a mexikói sajtóban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a betegek attól a gyógyászati célú kobaltizotóp-szállítmánytól kaphattak sugárfertőzést, amelyet november végén rabolt el két fegyveres férfi. Két embert csütörtökön vettek fel a kórházba, négyet pedig pénteken.

Súlyos sugárfertőzés jeleit egyelőre csak egy beteg mutatja, más forrás szerint kettő.

A kobaltrablás után a hatóságokban felmerült, hogy úgynevezett piszkos bombához akarják használni a rablók, vagy megbízóik, ám ez nem igazolódott. A tetteseknek nem a kobalt kellett, hanem csupán a rendkívül veszélyes anyagot szállító kamion. A kocsit szerdán megtalálta a rendőrség - 40 kilométerre onnan, ahol vasárnap elrabolták -, az elhagyott jármű közelében, egy üres telken pedig - az autótól alig egy kilométerre - rábukkant a sugárzó anyagra is.

A mexikói nukleáris biztonsági hivatal szerint a rablók kiemelték a sugárzó anyagot a biztonságos tárolást szolgáló kazettából, ezért erős sugárdózist kaphattak. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint azt, aki radioaktív kobalt sugárzásának teszi ki magát akárcsak öt percre, halálos mértékű radioaktivitás érheti, egy órányi közelséget pedig senki sem él túl.

A kamion egy tijuanai kórházból szállította a kobaltot egy atomhulladék-tárolóba. Vezetője azonban leparkolt Tepocajo városánál egy benzinkút mellett, hogy aludjon. Közben lepték meg a rablók, fegyverrel kitessékelték az autóból, majd elhajtottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.