Békefolyamat

Palesztína-Izrael: "nehéz és bonyolult" a helyzet

A palesztin-izraeli békefolyamattal kapcsolatos helyzetet továbbra is "nagyon nehéznek" és "bonyolultnak" nevezte csütörtökön Száeb Erekat palesztin főtárgyaló.

2013.12.06 06:32MTI

Erekat azután nyilatkozott, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt Rámalláhban több órás megbeszélést folytatott az amerikai külügyminiszterrel. John Kerry a találkozón azokat a biztonsági javaslatokat ismertette, amelyeket előzőleg Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel vitatott meg.

Erekat beszélt arról is, azt szeretné, ha az amerikai diplomácia vezetője rábírná Izraelt a telepes lakások építésének leállítására, mert az "minden nehézség okozója". John Kerry a részletek ismertetése nélkül egy sajtótájékoztatón elmondta: a békefolyamatot illetően történt némi előrelépés. "Egy sor regionális biztonsági kérdésről tárgyaltunk: Izrael állam és a jövőbeli palesztin állam biztonságáról" - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy néhány javaslat ügyében történt előrelépés, de hogy pontosan miről van szó, azt nem hozzák nyilvánosságra.

Megjegyezte: egy héten belül vissza fog térni, hogy folytassák a tanácskozást. Egy névtelenül nyilatkozó palesztin forrás csütörtökön közölte: a palesztinok elutasították Kerry ajánlatait, mivel szerintük azok csak Ciszjordánia izraeli megszállásának meghosszabbításához és fenntartásához vezetnének. Kerry John Allennel, az afganisztáni nemzetközi erők volt főparancsnokával és közel-keleti különleges tanácsadóval érkezett a Netanjahuval folytatott megbeszélésre Jeruzsálembe.

Allen tábornokot azzal bízták meg, hogy próbálja kibékíteni a felek biztonsági kérdésekkel kapcsolatos ellentétes álláspontját. Netanjahu a találkozón megerősítette, hogy hazája kész átfogó megállapodásra a palesztinokkal. "Izrael kész történelmi békét kötni a kétállami megoldás alapján" - mondta. Hozzátette azonban, hogy a megállapodásig még sok kemény munka van hátra. Kerry pénteken ismét Izraelben tárgyal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.