Koalíció

Az olasz miniszterelnök bizalmat kér az új kormánykoalíciónak

Enrico Letta olasz miniszterelnök december 11-én bizalmat kér a római parlamentben kormányának, miután a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) ellenzékbe vonulásával módosult a kormánykoalíció összetétele.

2013.12.02 22:19MTI

A bizalmi szavazás szükségességét az olasz elnöki palota hangoztatta, miután Giorgio Napolitano államfő és Enrico Letta kormányfő hétfő este megbeszélést tartott. Napolitano minél előbbi parlamenti voksolást sürgetett. Letta a jövő héten kér bizalmat kormányának a római parlament felső- és alsóházában, december 8. után, amikor a Demokrata Párt (PD) balközép kormánypárt főtitkárválasztását tartja.

A Silvio Berlusconi vezette FI november 26-án lépett ki az április végén alakult nagykoalícióból és vonult ellenzékbe. A legutolsó, november 26-ai parlamenti szavazáson a FI már nem támogatta a kormány gazdasági intézkedéseit. A párt november 28-án azt kérte Napolitanótól, hogy küldje Enrico Lettát a parlament elé. A FI távozásával új politikai-parlamenti helyzet, új kormánytöbbség alakult - hangsúlyozta az elnök a hétfőn kiadott közleményben.

Elemzők hangsúlyozták, hogy a hat nappal ezelőtti szavazás a gazdasági csomagról már felért egy bizalmi szavazással, és ezen Letta többséget kapott. Enrico Letta nem fél a megmérettetéstől, ezt mutatja, hogy a bizalmi szavazás szokatlan időpontban, a jövő évi költségvetési törvény elfogadásának lezárása előtt történik. A Letta-kormány második alkalommal kér bizalmat.

Először október 2-án, amikor Silvio Berlusconi az utolsó pillanatban szavazott bizalmat a kormánynak pártja, az akkor még Szabadság Népe (PdL) kettészakadásától tartva. Utána a párt ketté is szakadt: így jött létre a Hajrá Olaszország és az Angelino Alfano vezette Új Jobbközép (NCD). A jelenlegi kormánykoalíciót a PD, az NCD és a Mario Monti alapította centrum alkotja. Ellenzékben van az FI, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.