Weapons of mass destruction

Összeszennyezik a tengereket a szír vegyifegyverek?

Az amerikai kormány felajánlotta, hogy egyik hajóján, nemzetközi vizeken semmisítsék meg a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyverek egy részét. Reméljük, a vízbe nem szivárog majd bele.

2013.11.28 13:45MTI

A műveletet a Földközi-tengeren végezné el a Cape Ray teherhajó, körülvéve amerikai hadihajókkal. Így el lehetne kerülni az abból fakadó bosszantó diplomáciai, környezetvédelmi és nemzetbiztonsági problémákat, hogy valamely ország területén semmisítenék meg a szóban forgó fegyvereket.

A Barack Obama elnök vezette amerikai kormány már korábban is a nemzetközi vizekre hagyatkozott kényes feladatok elvégzéséhez, amikor ki kellett zárni a szárazföldet. A haditengerészet a tengerbe dobta Oszama bin Laden al-Kaida-vezér holttestét, hogy sírhelye ne vonzza a szélsőségeseket. Több, terrorizmussal gyanúsított foglyot is a haditengerészet valamelyik hajóján vallatták, miután a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bezárta külföldön lévő titkos börtöneit, és Obama elnök nem engedte, hogy újabb foglyokat szállítsanak a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntáborba.

Arról, hogy végül hol semmisítik meg a szíriai vegyi fegyvereket, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) fog dönteni. Több ország jelentkezett már, hogy részt venne a feladatban, de a területét egyik sem ajánlotta fel erre a célra, ezért tette meg most felajánlását az amerikai kormány.

Jonathan Lalley, Obama nemzetbiztonsági tanácsának szóvivőjének előző napi közleménye szerint több országgal is tárgyalnak arról, hogy miként tudnának részt vállalni a feladat elvégzésében. A szóvivő szerint az amerikai vezetés biztos abban, hogy a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését az OPCW megszabta határidőkön belül el fogják végezni.

A 213 méter hosszú Cape Ray nevű hajón egy olyan eljárás keretében végeznék el a feladatot, amelyet az amerikai védelmi minisztérium már korábban kifejlesztett, de amelyet még soha nem alkalmaztak. Azt még nem dolgozták ki, hogy a szíriai vegyi fegyvereket hogyan szállítanák Szíriából az amerikai hajóra, de arra számítanak, hogy egy másik ország felajánl egy hajót erre a célra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.