Heves, érzelmes vita

Koalíciós tárgyalásokat kezdhetnek a Zöldek a CDU-val

A közös kormányalakításról kezdhetnek tárgyalni a Zöldek a konzervatív CDU-val a németországi Hessen tartományban - az ökopárt erről szombati frankfurti ülésén hozott döntést.

2013.11.23 16:46MTI
Tarek al-Wazir

A hesseni CDU pénteken döntött arról, hogy felajánlja a Zöldeknek: kezdjenek tárgyalásokat a közös kormányalakításról. Tarek al-Wazir, a hesseni Zöldek vezetője elmondta: heves és érzelmes vitát folytattak az ajánlatról, de az ülés részvevői végül nagy többséggel arra szavaztak, hogy a párt kezdjen tárgyalásokat a CDU-val az esetleges együttműködésről. "Most azt kell felmérni, hogy a két párt közötti különbségek ellenére van-e lehetőség jól működő közös kormánypolitikára" - mondta Wazir. Ha a hesseni CDU és a Zöldek delegációja megállapodásra jut a koalíciós szerződésről, azt még a Zöldek december 21-i tartományi ülésének jóvá kell hagynia.

A hesseni Zöldek vezetője elismerte, hogy eddig maga is nehezen tudta volna elképzelni, hogy pártja egyszer a CDU-val folytathat koalíciós tárgyalásokat. A szeptemberi tartományi választások után azonban olyan helyzet alakult ki, hogy a CDU-SPD nagykoalíciójával szemben csak egy fekete-zöld szövetség kialakítása jelenthet alternatívát.

Ha sikerrel járnak, akkor azzal Hessen - 1985 után, amikor a Zöldek az SPD-vel léptek szövetségre - immár második alkalommal olyan új koalíciós konstellációt valósíthat meg, amely akár szövetségi szinten is követhető példát jelenthet.

Angela Merkel ügyvezető német kancellár pártja szövetségi szinten egyelőre a szociáldemokrata párttal (SPD) próbál megegyezni nagykoalíció létrehozásáról. Az egyeztetések több mint egy hónapja folynak, Merkel a napokban úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások "nehezen haladnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.