Kifuthat az Arctic Sunrise

Az összes Greenpeace aktivistát szabadon kell engedni

Az orosz hatóságoknak azonnal szabadon kell engedniük valamennyi Greenpeace-aktivistát, döntött a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság (ITLOS). A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország nem fogadja el az ítéletet.

2013.11.22 19:35MTI
A Nemzetközi Tengerjogi Bíróság ítélete

Az ENSZ Hamburgban működő tengerjogi bíróságának határozata szerint az orosz hatóságok kötelesek megszüntetni 3,6 millió euró óvadék fejében a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak előzetes letartóztatását. Az óvadékot a holland kormánynak kell elhelyeznie bankgarancia formájában. Az aktivisták hajója, az Arctic Sunrise elhagyhatja az orosz felségvizeket.

Shunji Yanai, az ITLOS elnöke hangsúlyozta: a döntés kötelező érvényű.

Oroszország nem fogadja el a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság ítéletét - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium. Moszkvai álláspont szerint a hamburgi bíróság nem illetékes az ügyben, mert Oroszország az 1997-es tengerjogi egyezményt csak részben ratifikálta, és hangsúlyozta, hogy semmilyen döntését nem ismeri el, amely korlátozza nemzeti szuverenitását. Ráadásul az Arctic Sunrise hajón utazó Greenpeace-aktivisták vétettek a nemzetközi és orosz törvények ellen. Moszkva meg fogja vizsgálni az ítéletet, és választ fog adni rá - fejeződik be az orosz külügyminisztérium nyilatkozata.

Az eljárást Hollandia kezdeményezte, miután az orosz hatóságok szeptemberben feltartóztatták a holland zászló alatt hajózó jégtörőt, és letartóztatták a fedélzeten tartózkodó 30 Greenpeace-aktivistát. Oroszország bojkottálta az eljárást, arra hivatkozva, hogy fenntartásokkal ratifikálta az ENSZ tengerjogi egyezményét (UNCLOS), amely rendelkezik a bíróság felállításáról.

A Greenpeace 28 tagja és két fotósa szeptember 19-én az orosz kőolajkitermelés ellen tiltakozott a Pecsora-öbölben található orosz Prirazlomnaja fúrótoronynál. Az orosz hatóságok előbb kalózkodással vádolták meg őket, majd garázdaságra enyhítették a vádat. Pénteken 29 aktivistát szabadlábra helyeztek, de az ország területéről nem engedik ki őket az ellenük indított büntetőeljárás lezárásáig. A 30. aktivista előzetes letartóztatását három hónappal meghosszabbították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.