Az államadósságot csökkentenék

A németek visszautasítják a külkereskedelmi többlet bírálatát

A német kancellár visszautasította csütörtökön Berlinben azokat a külföldi bírálatokat, hogy Németország nem tesz eleget azért, hogy csökkentse tetemes külkereskedelmi többletét, egyúttal dicsérte a görög kormány válságkezelő reformjait.

2013.11.21 15:40MTI

Kijelentette: abszurdak azok a külföldi javaslatok, hogy a német vállalatok mesterségesen csökkentsék versenyképességüket, például emeljék meg a béreket az exportra termelő vállalatoknál, hogy így csökkenjen a német külkereskedelem aktívuma.

Előbb október végén az amerikai kormány bírálta a német gazdaságpolitikát, mondván, a német "exportfüggőség" árt a világgazdaságnak, majd november közepén az Európai Bizottság is jelezte, hogy elemzést készít arról, milyen hatást gyakorol az Európai Unió gazdaságára a német külkereskedelmi mérleg rekordnagyságú többlete.

Merkel közölte: nem a versenyképesség, hanem az államadósság csökkentése lesz az új német kormány elsődleges célja. A várakozások szerint a jövő héten létrejöhet a koalíciós megállapodás a konzervatívok (CDU/CSU) és a szociáldemokrata párt (SPD) között.

A német kancellár megismételte, hogy szükség van az európai uniós szerződések módosítására a tervezett bankunió létrehozásához, amit "nagyon ambiciózus" projektnek nevezett. Németország igyekszik gyengíteni a bankunió egyik központi elemét, azt az elképzelést, hogy az euróövezeti tagállamok állják a majdani esetleges bankmentések költségét, mert attól tart, hogy a leggazdagabb tagországként rá jutna a legnagyobb rész a kiadásokból. Berlin azt szeretné, ha a bankok hitelezői, köztük a kötvénytulajdonosok viselnék az esetleges veszteségeket.

Angela Merkel beszédében méltatta a nemzetközi mentőövre szoruló Görögország kormányának a válságkezelésben elért eredményeit. "Tudom, hogy sok mindent lehet mondani, ami még nem úgy van (Görögországban), ahogy azt mi német szemszögből elképzeljük. De a változás kézzelfogható" - mondta a német kancellár.

Ki gondolta volna, hogy a görög költségvetés elsődleges többletet ér el az idén? - tette fel a kérdést. "A trojkából sokan nem tartották képesnek erre Görögországot, ennek ellenére sikerült Athénnak, és ezért nagyrabecsülésemet fejezem ki" - mondta a német kancellár, aki pénteken tárgyal Berlinben Antonisz Szamarasz görög kormányfővel.

A német kormányfő kitért arra is, hogy már látszanak az euróövezeti mentőöv első eredményei, Írország és Spanyolország ismét a saját lábára állt. "Ez két pozitív példa, és Portugália is nagyon jó úton halad" - mondta Angela Merkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.