Haiyan tájfun

Fülöp-szigetek: 10 millió dollár a Pentagontól

Az amerikai hadsereg további légi járműveket, mintegy tucatnyi repülőgépet és helikoptert vezényel a Fülöp-szigetek tájfun sújtotta térségébe - jelentette be szerdán az amerikai tengerészgyalogság. A "Damayan" (filippínó nyelven: szükséges segítség) névre keresztelt művelet végrehajtására eddig mintegy tízmillió dollárt (2,2 milliárd forint) bocsátott rendelkezésre a Pentagon.

2013.11.13 20:53MTI
Fotó: MTI

Négy, függőleges fel- és leszállásra alkalmas MV-22 Osprey típusú amerikai billenőrotoros repülőgép hagyta el a japán Okinava szigetén lévő katonai bázist, és indult a szigetcsoport felé. Ezzel nyolcra nőtt a mentésben részt vevő hasonló típusú repülőgépek száma - olvasható a sajtóközleményben.

Az Osprey katonai repülő olyan szállítógép, amely egyesíti a helikopter és a repülőgép tulajdonságait, ugyanis helikopterként és légcsavaros repülőgépként is működhet. A hagyományos helikoptereknél négyszer hosszabb hatótávolsága és nagyobb sebessége kiválóan alkalmassá teszi a mentési feladatok ellátására.

Az erősítés keretében nyolc MC-130 típusú szállító repülőgép - a népszerű Hercules C-130-as katonai szállítógép egyik altípusa - is a helyszínre érkezett, így tizenkét ilyen gép segíti a víz- és élelmiszer-szállítást a Fülöp-szigeteken. A tengerészgyalogság szerint a gépek eddig több mint hatvantonnányi segélyszállítmányt juttattak célba.

A "Damayan" (filippínó nyelven: szükséges segítség) névre keresztelt művelet végrehajtására eddig mintegy tízmillió dollárt (2,2 milliárd forint) bocsátott rendelkezésre a Pentagon.

Néhány napon belül várható két amerikai partraszállító hajó - a Germantown és az Ashland hadihajók - helyszínre érkezése. Az amerikai haditengerészet egy meg nem nevezett illetékese elmondta, hogy a Denver nevű partraszállító hajó készenlétben áll, de egyelőre a Japánban található szaszebói amerikai támaszponton marad. Ezek a hajók éppen az ilyen jellegű, katasztrófamentési feladatokra alkalmasak: partra tudnak vinni árut, és a fedélzetükön kórház van. Képesek helikopterek fogadására, és van rajtuk tengervízlepárló berendezés, amellyel ivóvizet tudnak előállítani.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter elrendelte hétfőn, hogy a George Washington repülőgép-hordozó és a haditengerészet öt másik hajója - cirkálók, rombolók és egy ellátóhajó - a lehető leggyorsabban hajózzon a Fülöp-szigetekhez, és legénységük segítsen a mentésben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.