Tüntetés

Kormányellenes diákok blokád alá vették a szófiai egyetem rektori hivatalát

Lezárták a Szófiai Egyetem rektori hivatalának otthont adó épület bejáratait hétfőn a kormány távozását két hete követelő diákok.

2013.11.11 21:47MTI

Az egyetem többi épületét továbbra is meg lehet közelíteni, bár október 26. óta néhány tucatnyi egyetemista megszállva tart egyes előadótermeket, ami miatt több kurzust le kellett mondani. A résztvevők leginkább azt vetik a kormányzat szemére, hogy gazdag oligarchák érdekeit tartja szem előtt, emellett oktatási reformot követelnek.

Mozgalmukkal, amely jelenleg az 51 bulgáriai felsőoktatási intézményből 18-at érint, megpróbálják újraindítani azt a tiltakozó hullámot, amely június közepén kezdődött a technokrata Plamen Oresarszki miniszterelnök vezette kabinet ellen. Ez utóbbi május 29-én lépett hivatalba, s a szocialisták támogatják. Vasárnap, Todor Zsivkov utolsó kommunista vezető bukásának 24. évfordulóján Szófiában több ezren csatlakoztak a diákok tüntetéséhez. A diákmozgalom vezetői hétfőn "a rektori hivatal teljes megszállását" hirdették meg Facebook-oldalukon.

A rektori hivatal a társadalomtudományi karokkal közös épületben van - írja a francia hírügynökség. "Nem adjuk fel a blokádot, amíg a kormány le nem mond" - jelentette ki az AFP-nek egy, a kerítésen belül lévő diák, aki szerint mintegy száz aktivistájuk van odabenn.

Más, az akciót elítélő diákok kisebb ellentüntetést szerveztek, a "megszállók" távozását követelve. A jogi kar közel 400 végzős diákjának kedden esedékes záróvizsgáját az egyetem vezetése kénytelen volt egy másik épületbe áthelyezni. Andrej Rajcsev politológus a Pressza című bolgár napilapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy "a parlamentbe jutásra pályázó konzervatív kispártok támogatását élvező diáksztrájk aligha vezet előre hozott választásokhoz.

Ha azonban más társadalmi rétegek is megmozdulnak, akkor ez bekövetkezhet" - mondta. A két legnagyobb bolgár szakszervezet, a KNSB és a Podkrepa keddre sajtóértekezletet hirdetett, és nem kizárt, hogy csatlakoznak a tiltakozó mozgalomhoz - írja az AFP.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.