Évente 1500 házasséágot érvénytelenít

Olcsóbb és gyorsabb a vatikáni "válás"

Olasz, lengyel, de indiai és zambiai házaspárok is a Szentszék legfőbb bírósági testületétől kérik házasságuk érvénytelenítését, mivel a vatikáni "válás" olcsóbb és gyorsabb.

2013.10.27 18:32MTI

A szentszéki felsőbíróságként ismert Sacra Rota a "katolikus bürokrácia gépezetének egyik legzártabb és leghatalmasabb világa: ide érkeznek be az egész világon kötött egyházi esküvők érvénytelenítésére benyújtott végső fellebbezések, a helyi egyházmegyei bíróságok első és másodfokú ítéletei után..." - írta a konzervatív Corriere.

A Corriere della Sera című napilap adatai szerint 2011-ben az egyházmegyék első és másodfokú bíróságain több mint 44 ezer házasságot érvénytelenítettek.

Az Egyesült Államokban több mint 21 ezret, Olaszországban több mint kétezer-ötszázat. Itáliát Európában a katolikus Lengyelország és Spanyolország követte. Indiában 1413 házasságot érvénytelenítettek, Mexikóban 1998-t, az afrikai Zambiában pedig hetet. Ezekből a Sacra Rota "világméretű semmítőszéke" tavaly 1444 üggyel foglalkozott és 222 esetben hirdetett ítéletet.

1994-ben a Sacra Rotához érkezett ügyek száma még 640 volt. Az egyházi bíróságokhoz való fordulás gyakori az egyházi házasságok számának csökkenése ellenére - mondta el Gian Ettore Gassani az olasz polgári válóügyvédek egyesületének elnöke.

Hozzátette, az internet elterjedésével vették észre a templomban házasodott párok, hogy a vatikáni "válás" sokkal gyorsabb és sokkal olcsóbb mint például az évekig tartó és minimum ötezer euróba (másfél millió forintba) kerülő olasz civil bíróságokon való válás.

Az olasz püspöki kar 2010-ben az árakat is megszabta: az egyházi ügyvédek honoráriuma 1575-2992 euró között mozoghat, és a rászorulók kedvezményt is kapnak. A Sacra Rotán 2012-ben lezárt ügyek több mint fele nem került semmibe a volt házaspároknak. A házasság érvénytelenítése "nem a válás katolikus útja".

A kudarcot vallott házasságok érvénytelenítése nem automatikus, csakis konkrét esetekben történhet meg - hangsúlyozta Massimo Del Pozzo atya, a Santa Croce római pápai egyetem kánonjogi professzora.

Az okok között szerepelhet a felek akarata ellenére kötött házasság, de a házasságok érvénytelenítésének leggyakoribb okai között van az impotencia, a munkamánia vagy az egyik házastárs érzelmi éretlensége is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.