No dollar

Egyiptom, amerikai pénz nélkül

Visszafelé sülhet el az az amerikai döntés, amellyel az Egyesült Államok - a demokratikus választások kikényszerítésére - megvonta az Egyiptomnak nyújtott katonai és gazdasági segély egy részét.

2013.10.11 23:30MTI

Ez a lépés ugyanis arra késztetheti Kairót, hogy máshol keressen támogatást, és ha ez megtörténik, akkor Washington a jövőben jóval kevésbé tudja befolyásolni az egyiptomi és a közel-keleti folyamatokat.

Az Egyesült Államok számára komoly kihívást jelent, hogy miként kezelje Egyiptomot. A Szuezi-csatornát ellenőrző ország Washington egyik legfontosabb térségbeli szövetségese, nem mellesleg békeszerződést kötött a szomszédos Izraellel, viszont az egyiptomi hadsereg júliusban erőszakkal elmozdította hatalmából Mohamed Murszit, az ország első szabadon választott elnökét.

Szerdán az Egyesült Államok bejelentette, egyelőre nem fog szállítani harckocsikat, harci gépeket, helikoptereket és rakétákat, és évente 260 millió dollárral kevesebbet folyósít egészen addig, amíg az észak-afrikai ország nem tesz "hiteles" lépéseket afelé, hogy szabad és igazságos választások eredményeképpen alakuljon meg egy kormány.

Izrael után Egyiptom kapja a legtöbb segélyt az Egyesült Államoktól, ennek ellenére a kairói kormány közölte: nem enged az amerikai nyomásnak. Az egyiptomi hadseregnek jelenleg elég nagy a mozgástere ahhoz, hogy dacoljon Washingtonnal. A Muzulmán Testvériség támogatta Murszi megbuktatása és őrizetbe vétele óta a hadsereg által hivatalba léptetett hatóságok vérbe fojtják a testvériség híveinek tüntetéseit, és rács mögé zárták a szervezet vezetőit és közel kétezer tagját.

Abdel-Fattah asz-Szíszi, az egyiptomi hadsereg népszerű főparancsnoka tisztában van azzal, hogy a lakosság jelentős része szembefordult a Muzulmán Testvériséggel és - a szerinte az iszlamistákat támogató - Washingtonnal. A testvériség számos tagja viszont éppen az amerikai kormányt tartja felelősnek a katonai puccsért.

Az Egyesült Államokat annak a lehetősége aggaszthatja leginkább, hogy a több évtizedes szoros kötelék után az egyiptomi hadsereg esetleg egy riválisához fordul segítségért. A Fehér Ház évente 1,55 milliárd dollárral segíti Egyiptomot, ebből 1,3 milliárd katonai, 250 millió pedig gazdasági segély.

Katonai tisztségviselők arról számoltak be, hogy a Murszi elmozdítását követő válság óta a hadsereg tábornokai körében jelentősen nőtt az Egyesült Államokkal szembeni bizalmatlanság. Elmondták azt is, hogy nem lepődtek meg a segélyek megvonásán.

"Az amerikaiaknak nincsenek elveik, álláspontjukon az aktuális érdekeik szerint változtatnak, de azt is tudjuk, hogy bármit is mondanak, nem akarják elveszíteni Egyiptomot" - állították a meg nem nevezett katonai források, hozzátéve, hogy jelenleg a lehetőségek feltérképezése zajlik. "A hadseregnek kétségtelenül vannak tervei a fegyverellátás diverzifikálására, a lehetőségek között van Oroszország is" - mondták.

Az al-Vatan című egyiptomi napilap egy katonai forrást idézett, aki szerint Egyiptom hamarosan "új piacokról származó" fegyverszállításokat fog bejelenteni.

A Muzulmán Testvériség politikába való bevonását célzó amerikai erőfeszítések mélyítették az Egyesült Államokkal szembeni bizalmatlanságot Egyiptomban.

Az egyiptomi sajtóban megjelenő és ezáltal egyre szélesebb körben ismertté váló összeesküvés-elméletek szerint az amerikaiak arra törekszenek, hogy megosszák az országot és az egész Közel-Keletet.

"Kell a francnak az amerikai segély" - olvasható piros betűkkel az egyik egyiptomi napilap címlapján, Kairó egyik negyedében pedig egy plakáton Barack Obama amerikai elnök látható fehér szakállal, alatta a felirat: "Obama terrorista".

Nagyobb mozgásteret biztosít az egyiptomi vezetés számára, hogy több Perzsa-öböl menti ország a napokban azt ígérte: készek segíteni Egyiptomot az amerikai segély elmaradása esetén.

Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek 12 milliárd dollár összegű támogatást ajánlott fel Kairónak Murszi elmozdítása után.

"Az Öböl menti államok támogatásához képest az amerikai segély aprópénz, nincs hatással az egyiptomi gazdaságra" - közölte Abdalláh al-Aszkari, a szaúdi parlament külügyi bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy "a Perzsa-öböl menti államok a segélyek megvonását nem egy demokratikus üzenetnek tekintik".

Szaúd-Arábiának és Egyiptomnak is - Washington legfontosabb szövetségesei az arab világban - csalódást okozott az amerikai külpolitika, és döntésképtelen szuperhatalomnak látják az Egyesült Államokat.

"Az amerikai álláspont nem világos, nem érthető, és éppen egy olyan pillanatban, amikor Egyiptomnak segítségre van szüksége" - közölte egy egyiptomi kormánytisztviselő. "Nyilvánvaló, hogy az amerikaiak így elveszítik az egyiptomi nép támogatását, és az is természetes, hogy a vákuumot egy másik nagyhatalom fogja betölteni" - mondta.

Izraelt is aggasztja az amerikai politika irányvonala, az izraeli vezetők a színfalak mögött üdvözölték Murszi elmozdítását, és azt szorgalmazták, hogy Washington támogassa teljes erejével az új egyiptomi kormányt.

"Nem lennék meglepve, ha a közeljövőben a szaúdiak és mások is titkos tárgyalásokat kezdenének az oroszokkal annak biztosítására, hogy szükség esetén Moszkva föléjük is kiterjessze a védelmi ernyőt" - állította Benjámin Ben Eliézer egykori izraeli védelmi miniszter.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi főparancsnok megígérte, hogy demokratikus választásokat tartanak, azonban nem nehezedik rá túl nagy nyomás a lakosság részéről, hogy felgyorsítsa az átmenetet. "Minden egyes centiméter, amit Obama elveszít, egy másik nagyhatalomhoz fog kerülni, és ezt nem is bánjuk" - mondta az említett egyiptomi kormánytisztviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.