Vége lehet a botrányoknak

Törvényt fogadott el a pénzügyi átláthatóságról a Vatikán

Botrányokkal megtűzdelt évtizedek után a Vatikán bejelentette szerdán, hogy törvényt hoztak az egyházi állam pénzügyeinek nagyobb átláthatósága érdekében, amit a nemzetközi közösség is támogatott.

2013.10.09 23:29MTI
MTI

Ferenc pápa reformprogramjának egyik fő célja márciusi megválasztása óta az egyház pénzügyi tekintélyének a helyreállítása.

A pénzügyi áttekinthetőségről és a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény kedden lépett hatályba, miután elfogadta a Vatikáni Állam Pápai Bizottsága, és a pápa is jóváhagyta. Az IOR vatikáni bank tevékenységét és minden más, pénzügyekkel foglalkozó igazgatási ágazat tevékenységét szabályozza, kitér a belső ellenőrzésre és más országok igazságügyi szerveivel való együttműködésre is.

A törvény nagyobb hatalmat ad a vatikáni pénzügyi hatóságnak (IAF), amelyet felhatalmaztak a bank tevékenységének nyomon követésére, a pénzügyi tevékenységgel foglalkozó vatikáni minisztériumok meglepetésszerű ellenőrzésére, az alkalmazottak hozzáértésének és becsületességének felmérésére és az összes ügyosztály dokumentumainak megvizsgálására.

"Ezzel a törvénnyel szerintünk 99 százalékban teljesítettük, amit megkövetelnek a nemzetközi normák. A többi már csak apró részlet" - mondta Federico Lombardi szóvivő.

Ferenc pápa, aki a pénzügyi reformot előkészítő bizottságot kinevezte, akkoriban nem zárta ki azt sem, hogy ha kell, bezárják az IOR bankot. Az olasz hatóságok pénzmosás gyanújával nyomoztak a bankban, és júniusban letartóztattak egy főpapot is, akit decemberben állítanak bíróság elé.

Az IAF júliusban már megállapodott az olasz hatóságokkal a pénzügyi és banki információk cseréjéről, hogy hatékonyabban lehessen felvenni a küzdelmet a pénzmosással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.