Házi őrizet

Berlusconi börtön helyett Rómába költözik

Milánóból Rómába helyezte át állandó bejelentett lakcímét Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke kevesebb mint három héttel az adócsalásért rá kiszabott egy év börtönbüntetés életbelépése előtt. A politikus vélhetően a házi őrizetet választja.

2013.09.25 21:43MTI
Fotó: MTI

A PdL szenátusi és képviselőházi frakciója szerda este bejelentette, hogy tagjai készek együttesen lemondani, ha a parlament mentelmi bizottsága október 4-én visszavonja Berlusconi szenátori mandátumát. Ezzel a PdL megfosztaná az áprilisban alakult nagykoalíciót eddigi többségétől. A Berlusconival szemben augusztusban született jogerős ítélet óta ez az első alkalom, hogy a PdL nyíltan a kormánytöbbségből való kilépés mellett foglalt állást.

Korábban Berlusconi az ítélet ellenére mindig a kormány munkájának támogatásáról biztosította koalíciós partnereit. Berlusconi több mint harminc éven át a Milánó közeli Arcoréban birtokolt villájába volt bejelentve. Lakcímét most a római rezidenciájaként ismert Palazzo Grazioli palotába helyezte át, az olasz főváros központjába.

A lakhelyváltoztatást a római önkormányzat illetékes hivatala hozta nyilvánosságra. Elemzők szerint Berlusconi nem véletlenül tette át Rómába a bejelentett lakóhelyét. A semmítőszék augusztus elsején hozott ítélete értelmében a politikusnak október 15-ig kell kérelmeznie, hogy a rá kiszabott egy év letöltendő börtönbüntetést közhasznú munka végzésére cserélhesse. Kérelem hiányában a vasárnap a 77. évét betöltő Berlusconira a börtön helyett házi őrizet vár, mivel 70 évesnél idősebb, és még nem volt büntetve.

A római lakcím választása arra utalna, hogy Berlusconi az utóbbi büntetés mellett dönt. Berlusconi szerdán számolt be terveiről a PdL vezetőségi tagjainak. Ezt követően a párt politikusai arról nyilatkoztak, hogy a PdL miniszterei a kormányból, a PdL szenátorai és képviselői a parlamentből való együttes lemondást mérlegelik. Ami a volt négyszeres olasz kormányfő mentelmi jogának visszavonását illeti, erről az olasz szenátus illetékes bizottsága október 4-én folytatja a vitát.

Berlusconi szenátori mandátumáról a felsőház egészének is szavaznia kell majd, tehát büntetése hatálybalépésekor Berlusconi még nem lesz megfosztva mentelmi jogától. Ez azt jelenti, hogy a házi őrizet enyhébb feltételekkel kezdődhet, többek között Berlusconit a rendőrség nem kíséri be a legközelebbi rendőrőrsre, és nem vesznek tőle ujjlenyomatot sem. Jó magaviselet esetén a büntetés tíz és fél hónapra csökkenhet. Berlusconi augusztus elsején és szeptember 18-án videóra vett üzenetben hangsúlyozta ártatlanságát, bejelentette, hogy nem távozik a politikából, és újraindította a Forza Italia (Hajrá Olaszország) mozgalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.