Ideiglensen letelepedhetnek

Megérkezett Hannoverbe a szír menekültek egy csoportja

Németország ötezer szíriai menekültet fogad be és nyújt számukra ideiglenes lakhelyet, az első csoport szerdán meg is érkezett Hannoverbe.

2013.09.11 19:10MTI
MTI

A szíriai menekültek Bejrútból érkező első, 107 fős csoportját Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter fogadta a hannoveri repülőtéren, s beszédében a német példa követésére buzdította az európai országokat.

"Közös európai válaszra van szükség, Németország megmutatta az irányt" - mondta.

"Nagyon szeretnénk, ha az európai országok több ember számára nyújtanának menedéket, és ezt meg is próbáljuk valósítani" - mondta Friedrich, aki csütörtökön fel is fogja vetni a témát Rómában, ahol találkozik spanyol, olasz, francia és brit kollégájával.

A Berlin által márciusban bejelentett program értelmében Németország ötezer szíriai menekültnek ad kétéves tartózkodási engedélyt, amelynek keretében az érintettek munkát is vállalhatnak. Az engedély meghosszabbítható, ha a polgárháború két év múlva sem ér véget.

Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője kedden közölte, hogy az ötezres csoportban nők és súlyosan beteg emberek is találhatóak.

"A német tervezet létfontosságú, életmentő lehet a menekültek számára" - idézte a helyi média Fleminget.

Németország eddig 18 ezer menedékkérőt fogadott be a szíriai polgárháború két és fél évvel ezelőtti kitörése óta - közölte előző héten Steffen Seibert német kormányszóvivő, majd hozzátette, hogy "az Európai Unió országaiban menedéket kereső szíriaiak kétharmadát Németország és Svédország fogadta be".

Angela Merkel német kancellár előző hónapban reményét fejezte ki a Mittelbayerische Zeitung című napilapban, hogy a németek szívesen fogadják majd a szíriai polgárháború menekültjeit, majd hozzátette, hogy országa "támogatni fogja a menekülteket, amennyire csak lehetséges".

Az ENSZ múlt kedden "az évszázad katasztrófájának" nevezte a szíriai menekülthelyzetet, miután friss adatok szerint legalább kétmillió ember, vagyis a lakosság csaknem 10 százaléka menekült már el az országból 2011 óta.

A menekültek mintegy 97 százaléka a Szíriával szomszédos országokban keresett biztonságot és humanitárius segélyt. A kétmillió szíriai menekült közül Egyiptomban 110 ezren, Irakban 168 ezren, Jordániában 515 ezren, Libanonban 716 ezren, Törökországban pedig 460 ezren tartózkodnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.