Sok áldozat holttestét nem találták meg

Még több mint kétszázezren élnek átmeneti szálláson a 2011-es japán földrengés után

Két és fél évvel a 2011-es japán földrengés és szökőár után még mindig több mint 200 ezren élnek átmeneti szálláson, két és fél ezer áldozat holttestét pedig továbbra sem találták meg.

2013.09.11 09:57MTI

A hatóságok adatai szerint a szigetország északkeleti partjára 2011. március 11-én lesújtó természeti katasztrófában 15 883 ember halt meg, közülük 2688-an a kitelepítés közben vagy után - jelentette az NHK televízió.

Az eltűntek után mind a mai napig kutat a japán rendőrség és parti őrség, de harminc hónappal a Richter-skála szerint 9-es erősségű földmozgás és az azt követő, többször tízméteres szökőár után minimális az esélye arra, hogy megtalálják a holttesteket.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a három legsúlyosabban érintett prefektúrában - Ivatében, Mijagiban és Fukusimában - 215 ezren ideiglenes szállásokon laknak, és eddig mindössze a kitelepítettek számára megépítendő lakások 1,6 százaléka - 448 otthon - készült el.

A szökőárat követően balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű közelében lakók továbbra sem tudják, mikor térhetnek haza, ha egyáltalán valaha lehetőségük lesz erre. Késnek a sugármentesítési munkálatok, az erőmű helyzete pedig továbbra sem stabil, amit az elmúlt hónapok szivárgásai is jeleznek.

Az erőműbalesetben és a sugárzás miatt senki sem halt meg a hivatalos adatok szerint, de becslések szerint a Fukusima prefektúrában az evakuálás közben és utána történt 1539 haláleset jelentős része valamilyen módon köthető a katasztrófához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.