Oroszország

Megfosztanák a szülői jogoktól a melegeket - a jogvédő szervezet külföldre távozik

Az Egységes Oroszország (JeR) egyik parlamenti képviselője olyan törvénymódosítási javaslatot készít elő, amely megfosztaná a melegeket a szülői jogok gyakorlásától - írta csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap internetes változata.

2013.09.06 08:27MTI

Alekszej Zsuravljov szerint a családjogi törvényt kellene megváltoztatni olyan módon, hogy az a "nem hagyományos szexuális magatartást" gyakorló embereket sújtsa. "Ha az egyik szülő saját nemével lép szexuális kapcsolatra, az hatalmas kárt okoz a gyermek tudatában" - olvasható a törvénymódosítási javaslat indoklásában.

A duma képviselője azt szeretné, ha a szabályozás azokra vonatkozna, akiknek a családja szétesett az egyik házastárs nem hagyományos szexuális kapcsolata miatt, vagy azokra a szülőkre, akik nem titkolják a saját nemük iránti szexuális vonzódásukat.

Az orosz törvényhozás alsóházában képviselőtársai a lap beszámolója szerint fenntartással fogadták Zsuravljov elképzelését. Olga Batalina, a család-és nőügyi bizottság alelnöke attól tart, hogy ez csak arra lesz indok, hogy a gyerekeket kiszakítsák a családból, holott a törvényhozók feladata az, hogy megteremtsék a gyermekek családban maradásának feltételeit.

Júliusban az orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy egynemű párok fogadhassanak örökbe orosz gyerekeket - emlékeztetett a Kommerszant.

A családjogi törvény további módosítása a társadalom teljes ellenőrzését célozza, és "az állam azon vágyát, hogy bebújjon a polgárok ágyába" - bírálta a javaslatot Vagyim Prohorov jogvédő, aki szerint az orosz társadalom homofób, idegenkedik a homoszexuálisoktól, és a rendszer, amelynek nagyon kevés kártya marad a kezében, ezt meglovagolja".

Elhagyta Oroszországot a Golosz nevű orosz jogvédő szervezet vezetője, mert az ügynöktörvény miatt nem tudják finanszírozni tevékenységüket - adta hírül csütörtökön az orosz média.

Lilija Sibanova már egy hónapja Litvániában tartózkodik. A jogvédőt májusban súlyos, 100 ezer rubeles (mintegy 700 ezer forint) pénzbírsággal büntette a közigazgatási bíróság amiatt, hogy csoportját nem volt hajlandó külföldi ügynökként nyilvántartása vetetni a nem kormányzati szervezetekre (NGO) vonatkozó orosz jogszabály szerint.

A Goloszra ezért külön 300 ezer rubeles (mintegy 2,1 millió forint) bírságot szabott ki a bíróság.

A 2011 decemberében rendezett parlamenti és a 2012 márciusában tartott elnökválasztáson számos visszaélést feltáró csoport működését június végén függesztette fel fél évre az igazságügyi minisztérium, azzal az indoklással, hogy megsértette az úgynevezett külföldi ügynöktörvényt.

A tavaly november végén hatályba lépett jogszabály minden olyan Oroszországban működő NGO-t külföldi ügynökként való regisztrációra kötelez, amely politikai tevékenységet folytat és ehhez külföldi pénzügyi támogatást vesz igénybe.

Jogvédő kollégáinak címzett és a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz újságban közölt levelében Lilija Sibanova azt írta, hogy a Golosz tevékenységét külföldön szeretnék folytatni. "Oroszországban csak négy év múlva lesznek választások, a Golosz hálózatának szakmai támogatásra van szüksége. Amíg léteztek támogatások Oroszországban, nagy projektjeink is voltak: az "Átlátszó költségvetés", a "Képviselők ellenőrzése", a "Polgári kezdeményezések" - indokolta távozását Oroszországból a szervezet vezetője.

Sibanova levele szerint terveik között szerepel, hogy Norvégiában, Németországban, Grúziában, Azerbajdzsánban és Koszovóban ellenőrzik majd a választók jogainak betartását.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.