Gimis kérdés

Oroszországban nincsenek politikai foglyok?

Szergej Nariskinnak egy 11. osztályos gimnazista tette fel az erre vonatkozó kérdést a Moszkvai régióban lévő Dmitrovszkaja városkában. Oroszországban ugyanis ezen a napon kezdődött meg az új iskolai tanév.

2013.09.03 04:24MTI

Oroszországban nincsenek politikai foglyok - közölte hétfőn egy gimnáziumi tanévnyitó ünnepséget követő "nyílt tanórán" az orosz duma elnöke egy tanuló kérdésére válaszolva. Szergej Nariskinnak egy 11. osztályos gimnazista tette fel az erre vonatkozó kérdést a Moszkvai régióban lévő Dmitrovszkaja városkában. Oroszországban ugyanis ezen a napon kezdődött meg az új iskolai tanév.

Az orosz parlament alsóházi elnöke, a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt tagja, aki 2008 és 2011 között volt Dmitrij Medvegyev államfői hivatalának vezetője, az alkotmányról és az orosz törvényhozásról beszélt a diákoknak. A diák kérdésére Nariskin azt mondta, hogy az orosz büntető törvénykönyvnek nincs olyan cikkelye, amely politikai bűncselekményekről szólna. "Természetesen van, aki politikai foglyoknak akarja őket feltüntetni (...) ugyanakkor a bebörtönzöttek kizárólag olyan személyek, akiket gazdasági vagy más bűncselekmények miatt ítéltek el" - magyarázta az orosz duma elnöke az Eho Moszkvi orosz rádió közlése szerint.

A Dmitrovszkaja városban tanuló diák nevét nem említik az orosz sajtóban. Oroszországban a 2011 decemberi parlamenti, majd a 2012 márciusi elnökválasztáson tapasztalt visszaélések miatt az ellenzék több nagyszabású tiltakozó megmozdulást szervezett. Tavaly május 6-án, egy nappal Vlagyimir Putyinnak az elnöki posztra beiktatása előtt a Kreml közelében lévő Bolotnaja térnél a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Többen megsérültek mindkét oldalon, a nyomozóhatóság mintegy 20 személy ellen indított büntetőeljárást.

Szakértők és jogvédők szerint a Kreml a Vlagyimir Putyin hatalma ellen fellépő politikai mozgalom vezetőinek félreállítására törekszik. Szergej Udalcov, a tiltakozó megmozdulások egyik fő szervezője ellen tömeges zavargások szervezése vádjával folyik büntetőeljárás. Az orosz Baloldali Front radikális ellenzéki párt elnöke házi őrizetben van. Alekszej Navalnijt, az orosz államfő legkérlelhetetlenebb ellenfeleként számon tartott, korrupció ellen küzdő ügyvéd-bloggert pedig sikkasztásért júniusban első fokon öt év börtönre ítélte egy kirovi bíróság. A politikus indul a vasárnapi moszkvai főpolgármester-választáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.