300 tonnányi szennyezett víz folyt el

"Súlyos incidensnek" minősítették a fukusimai vízszivárgást

A japán hatóságok a nukleáris balesetek skáláján hármas fokozatúnak, vagyis "súlyos incidensnek" minősítették szerdán a háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz elfolyását a fukusimai atomerőmű egyik tartályából.

2013.08.21 06:54MTI
Fotó: MTI

A japán atomipart felügyelő hivatal (NRA) szerdán közölte: tekintettel az elfolyt víz mennyiségére és erős szennyezettségére egyes szintről - amely csupán "anomáliát" jelent - hármas fokozatúra növeli az eset minősítését, ami már "súlyos incidens".

Ez a legsúlyosabb eset azóta, hogy 2011. végén sikerült úgynevezett "hidegleállás" állapotába hozni a nyolc hónappal korábban, március 11-én történt földrengésben és szökőárban megrongálódott atomerőmű három reaktorát. A két évvel ezelőtti fukusimai atombaleset a legsúlyosabb minősítést kapta az úgynevezett INES-skálán, s előtte csak az 1986-os csernobili atomkatasztrófa érte el ugyanezt a hetedik fokozatot.

A Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO kedden közölte, hogy mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy tartályból. Előző nap figyeltek fel a szennyezett vizet tároló tartályok környékén kialakult tócsákra. Fél méterrel a víztócsák felett óránkénti száz millisievertes sugárzást mértek, míg egy ember számára a megengedett sugárdózis nem haladhatja meg az évenkénti egy millisievertet.

A kifolyt víz sugárszennyezettsége oly magas, hogy a mellette álló ember egy óra leforgása alatt akkora sugárdózist kapna, amely ötszörösen meghaladná az atomerőműben dolgozókra vonatkozó egyéves határértéket. A TEPCO szerdai közölése szerint a víz továbbra is folyik a tartályból. Még mintegy 700 tonna maradt benne, a víz átszivattyúzását már megkezdték.

A tartály alatti földet megvizsgálják, hogy kiderítsék, hol gyülemlett fel a nagy mennyiségű, erősen radioaktív víz. A TEPCO nem zárja ki, hogy a talajvízbe vagy onnan egyenesen a tengerbe szivárgott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.