Harc a vérszívók ellen

Drónokkal a szúnyogok ellen

Pilóta nélküli kis repülőgépeket, drónokat is bevetnének Floridában a szúnyogok elleni elkeseredett küzdelembe.

2013.08.18 16:36MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A Jemenben vagy Pakisztánban a terroristák ellen használt amerikai kémrepülőgépekhez nagyon hasonló repülő szerkezetek nem közvetlenül a rovarirtásban vennének részt, hanem a "felderítésben": hőkameráikkal érzékelni képesek a legapróbb, legrejtettebb tócsákat is, amelyek a szúnyogok szaporodási helyéül szolgálhatnak egy-egy dagály vagy vihar után.

A drónok által begyűjtött információk alapján szúnyogellenőrök keresnék fel a tócsákat és állapítanák meg helyszíni tesztekkel, szükséges-e odarendelni a szúnyogirtó helikoptereket.

A repülő szerkezetek gyártója augusztus 26-án tart tesztbemutatót az egyik legkedveltebb turistacélpont, a Florida Keys szigetcsoport szúnyogmentesítéséért felelős illetékeseknek.

A pilóta nélküli "kémrepülőgép" alig nyom többet egy kilónál, nem nagyobb fél méternél, mégsem olcsó mulatság: 65 ezer dollárért kínálják darabját. Viszont feltöltés nélkül akár másfél óráig is a levegőben maradhat és dacol akár 60 kilométeres ellenszéllel is.

A szúnyogok elleni harc fő problémája, hogy - legalábbis a Florida déli csücskénél elterülő szigetcsoport esetében - nehéz megtalálni minden olyan tócsát, például a mangroveerdők alatt, amelyben szúnyogpeték kelhetnek ki.

Floridában a szúnyogok nemcsak bosszantóak, hanem betegséget is terjesztenek: 2010-ben 63 embert betegített meg a dengeláz általuk terjesztett kórokozója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.