Gyurcsány: a kultúrák közti párbeszéd fontos!

Megalakult az Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet

Az euro-mediterrán együttműködés kapcsán a kultúrák közti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet vasárnapi alakuló ülésén Párizsban - tájékoztatta az MTI-t Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára.

2008.07.14 09:08MTI

Az Európai Unió és a mediterrán országok 43 állam- és kormányfőjének zártkörű csúcstalálkozóján tartott rövid felszólalásában a magyar miniszterelnök üdvözölte, hogy annak ellenére, hogy az írországi népszavazás miatt a lisszaboni szerződés jóváhagyása késedelmet szenved, az Európai Unióban a folyamatok haladnak tovább, és újabb intézményi előrelépés történt.

A plenáris ülésen a 43 ország képviselője négy témában szólalhatott fel: a gazdasági fejlődés és az élelmiszer- és az energiabiztonság témakörében; a környezetvédelem, a polgári védelem és a tengeri biztonság kérdéseiről, az oktatás, a kultúra és a kutatás feladatairól, valamint a politikai párbeszédet illetően. Az államtitkár tájékoztatása szerint a kultúra témakörében Gyurcsány Ferenc a kultúrák közti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

fotó: MTI

Kiemelte: nemcsak a politikusok szintjén, hanem az emberek és a kulturális intézetek közti kapcsolatokban is szükség van előremozdulásra az euro-mediterrán együttműködés keretében azért, hogy jobban megismerhessük egymás kultúráját, nyelvét, történelmét.

A miniszterelnök üdvözölte, hogy a szlovéniai Portorozban a közelmúltban felavatták az euro-mediterrán egyetemet. Véleménye szerint az itt folytatott tudományos kutatások is segítik az együttműködés folyamatát és a kulturális párbeszédet. Jelezte azt is, hogy Magyarország nagyon örül, hogy Budapesten lesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye, amely nemcsak az európai tagállamok egymásközti tudományos kutatásában fog segíteni, hanem azt is lehetővé fogja tenni, hogy az Európai Unióval partnerségi viszonyban lévő országok is bekapcsolódjanak a különböző projektekbe - tette hozzá Szentiványi Gábor.

Gyurcsány Ferencet és feleségét az euro-mediterrán csúcstalálkozón részt vevő valamennyi állam- és kormányfő társaságában vasárnap este hivatalos vacsorán látta vendégül Nicolas Sarkozy francia államfő a párizsi Petit Palais kiállítócsarnokban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.