Nem akar csökkenni a dohányosok száma

Ismét egyre többen dohányoznak Szlovéniában

Szlovéniában csökkent ugyan a dohányzók száma, amióta hat éve betiltották a dohányzást a nyilvános zárt helyeken és munkahelyeken, de a törvény bevezetése után két évvel ismét egyre többen cigarettáznak.

2013.08.07 02:29MTI

A szlovén közegészségügyi intézet (IVZ) kutatása szerint a jogszabály - amely még a dohánytermékek vásárlásra jogosult személyek korhatárát is felemelte 15-ről 18 évre -, valamint a dohánytermékekre kivetett adó miatt 2007-ben 29,3 százalékról 24 százalékra csökkent a dohányzók aránya a 15 és 64 év közötti korosztály körében.
 
2008 után azonban a dohányzók száma ismét növekedett, habár a teljes népesség körében arányuk még mindig alacsonyabb, mint korábban. Szlovéniában majdnem minden negyedik felnőtt cigarettázik. 2008 óta növekszik a dohányzás a nők és a fiatal lányok körében, míg a dohányzó fiúk és férfiak aránya az össznépességen belül változatlan. Az iskoláskorú fiatalok körében végzett legfrissebb kutatásból kiderül, hogy a 15 éves korúak egyötöde legalább hetente egyszer rágyújt. 

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban a dohányzás miatt évente közel 3600 ember hal meg, közülük mintegy kilencszázan 60 évesnél fiatalabb korban. A szakemberek ezért további intézkedéseket sürgetnek a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítására: magasabb árakat, a különböző márkájú cigaretták ára közötti különbség csökkentését, a dohánytermékek reklámozásának teljes betiltást. 

Kevésbé vonzó termékeket, nagyszabású dohányzásellenes kampányokat szorgalmaznak. Továbbá úgy vélik, hogy fokozni kellene a dohányzást megelőző programokat az iskolákban, valamint az egészségügyi intézményekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.