13 embert ölt meg

Lemondana amerikai állampolgárságáról a Fort Hood-i ámokfutó

Még Pere kezdete előtt le akar mondani amerikai állampolgárságáról és vissza akarja vonni katonai esküjét az a muszlim amerikai tiszt, aki négy évvel ezelőtt 13 ember ölt meg a texasi Fort Hood-i támaszponton.

2013.08.02 14:12MTI
Nidal Mali Hasan (Fotó: Wikipédia)

Nidal Mali Hasan erről szóló, részben kézzel írott többoldalas levelét ügyvédje továbbította védence kérésére a Fox News hírcsatornának. Mivel a 42 éves vádlott az Egyesült Államokban - a virginiai Arlingtonban - született, automatikusan amerikai állampolgár lett, nem tett állampolgársági esküt. 

Az amerikai törvények szerint a hasonló, interneten közzétett írásos nyilatkozatok jogilag érvénytelenek. Annak, aki le akar mondani az amerikai állampolgárságról, személyesen kell megjelennie egy külföldi ország konzuli vagy diplomáciai tisztségviselője előtt, hogy jelenlétében aláírja a lemondásról szóló dokumentumot. 

Nidal Mali Hasan, aki az amerikai hadsereg őrnagyi rangú pszichiátere volt, 2009 novemberében "Allah akbar!" (Allah a legnagyobb!) felkiáltással fegyvert rántott a Fort Hood-i támaszponton és lelőtt 12 katonát, valamint egy civilt, 32 személyt pedig megsebesített. Két rendőr rálőtt Hasanra, véget vetve az ámokfutásnak. 

A lövöldöző férfi a sebesülés következtében részlegesen megbénult. Hasan perének kezdetét többször elhalasztották eljárásbeli viták miatt. Jogi vita bontakozott ki például arról, hogy a férfi mentesülhet-e a szolgálatban lévő tisztek külsejére vonatkozó szabályok alól, és viselhet-e szakállt, amelyet vallási meggyőződésből növesztett. Hasan hadbírósági pere néhány napon belül veszi kezdetét. 

Az eljárás előtti meghallgatásokon a férfi azt mondta, azért lövöldözött Fort Hoodban, hogy megóvja a muszlimokat és az afganisztáni tálib lázadókat az amerikai hadsereg támadásaitól. A Fort Hood-i támaszpont az egyik legnagyobb gyűjtőközpontja az Afganisztánba induló amerikai katonáknak. Öt nappal ezelőtt Hasan a Fox Newsnak küldött ötoldalas nyilatkozatában bocsánatot kért, amiért az amerikai hadseregben szolgálatot teljesítve részt vett a muszlimok elleni "törvénytelen, erkölcstelen agresszióban".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.