A fogyasztást már jóváhagyták

Zöld utat kaphat a marihuána előállítása és terjesztése Uruguayban

Jóváhagyta a marihuána ellenőrzött fogyasztásának engedélyezését csütörtökre virradó éjjel az uruguayi parlament alsóháza. A hatóságok azt remélik, hogy ez egy hatékony lépés lehet a kábítószer-kartellek elleni harcban.

2013.08.01 07:44MTI

A képviselők egy kimondottan heves vita után 50 szavazattal 46 ellenében támogatták a könnyűdrognak számító marihuána fogyasztásának engedélyezését. Amennyiben a szenátus is hasonlóan dönt, a dél-amerikai ország lesz az első a világon, amelyik hivatalosan zöld jelzést ad a marihuána - hatóságilag ellenőrzött - előállításához, illetve piaci értékesítéséhez a felnőtt fogyasztók számára. 

A baloldali kormány és személy szerint José Mujica elnök úttörő szerepet vállalt a marihuána fogyasztásának engedélyezésében, hangoztatva, hogy annak ellenőrzött formája valójában a kábítószer elleni harcot szolgálja. 

Az elnök azzal érvelt, hogy nem a szenvedély kialakulását kívánják elősegíteni, hanem a drog körüli bűnözést akarják megfékezni azzal, hogy elérhetővé, és a feketepiaci áraknál lényegesen olcsóbbá teszik a marihuánát. A képviselőház által jóváhagyott törvénytervezet az egyes termesztők számára havonta maximum 40 gramm marihuána termelését, illetve gyógyszertárak részére történő értékesítését teszi lehetővé. 

Az előállítást, illetve a kereskedelmet egy hivatalos állami bizottság ellenőrizné. A felnőtt fogyasztóknak hivatalosan regisztrálniuk kell magukat. Kiskorúak számára a fogyasztás tilos, mint ahogy a tervezet szerint tilos a marihuána minden fajta reklámozása is. 

Az Amerikai Államok Szervezete üdvözölte az uruguayi kezdeményezést. A szervezet főtitkára, José Maria Insulza annak a nézetnek adott hangot, hogy valójában a kábítószer-bűnözés elleni helyes stratégiáról van szó, a teljes tilalom ugyanis kudarcot vallott. Uruguay immár több szempontból is tabudöntőnek számít Latin-Amerikában. Montevideo már 2012 októberben legalizálta például az abortuszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.