Tusnádfürdő

Tusványos: vita a székelyföldi erdők védelméről

Szenvedélyes vita alakult ki a székelyföldi erdők védelméről a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen szombaton Tusnádfürdőn, egy Sepsiszentgyörgy mellé tervezett faipari nagyberuházás kapcsán.

2013.07.27 18:28MTI

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer tulajdonosa márciusban jelentette be, hogy Réty községben 150 millió eurós beruházással fafeldolgozógyárat épít, amely 2014-től évi 800 ezer köbméter fát dolgoz majd fel.

Az erdőgazdálkodásról rendezett vitát moderáló Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke rámutatott: a nagyvállalat hatalmas mennyiségű fenyőfát akar felvásárolni, ami a székelyföldi fenyvesek letarolásához vezethet, ugyanakkor nagy dilemma, hogy el szabad-e riasztani a külföldi beruházókat Székelyföldről.

Csonta László, a Zöld Székelyföld Egyesület elnöke szerint a Schweighofer a székelyekkel fogja kivágatni a saját erdőiket. Úgy vélekedett: nagy felelőtlenség egy ilyen méretű beruházást beengedni a Székelyföldre, amíg nem sikerül rendet teremteni az erdőgazdálkodásban, és nem tudják visszaszorítani a falopást, kifehéríteni az iparágat. A környezetvédő szerint hiába írja elő a törvény, hogy a letarolt erdőket újra kell telepíteni, a tulajdonosok ezt gyakran elmulasztják.

Bagoly Miklós, a Kovászna megyei Faipari klaszter elnöke úgy vélekedett, hogy a Schweighofer beruházását nem lehet meghiúsítani, együtt kell élni vele. Hozzátette: az erdőgazdálkodáshoz hozzátartozik a vágás, mint ahogy az érett kukoricából sincs semmi haszon, ha nem szedik le. Hozzátette, az erdőt újratelepítéssel kell védeni.

Molnár Judith, a faipari kisvállalkozásokat tömörítő Arbor szövetség elnöke rámutatott, hogy számítása szerint a 800 ezer köbméter fa kitermelése és feldolgozása a székely kisvállalkozásoknál 13 ezer munkahelyet jelentene, míg a Sweighofer 650 munkahelyet ígér. "Ez a beruházás nem kell, és a következő sem, amely el akarja vinni erőforrásainkat. Ha engedjük a tarolást, hogyan nézzünk az unokáink szemébe?" - érvelt az Arbor elnöke. Hozzátette: Románia úgy védhetné meg erdőit, ha törvényi szabályozással meggátolná a feldolgozatlan rönkfa exportját, betiltaná a nagy fakitermelőgépek használatát és a félkész fűrészáru kivitelét is felére csökkentené.

Az egymással indulatosan vitázó fórum résztvevői abban egyetértettek: Székelyföldnek az az érdeke hogy a fa "ne kérgében, hanem kartondobozban hagyja el vidéket".

Tusnádfürdőn a szombat esti koncertprogrammal véget ér a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.