Mi lesz a megbuktatott egyiptomi elnök sorsa?

Murszi szabadon engedését követeli az ENSZ-főtitkár

A július 3-án katonai puccsal megbuktatott elnököt és szövetségeseit ismeretlen helyen tartják fogva.

2013.07.26 09:56MTI
Fotó: MTI

Mohammed Murszi megbuktatott egyiptomi elnöknek és iszlamista társainak elengedéséért emelt szót Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön.

Ban, "aki növekvő aggodalommal figyeli a fejleményeket", azt követelte az egyiptomi biztonsági erőktől, hogy bocsássák szabadon a Muzulmán Testvériség bebörtönzött tagjait, vagy "késedelem nélkül és az átláthatóságot biztosítva vizsgálják ki ügyüket".

A július 3-án katonai puccsal megbuktatott elnököt és szövetségeseit ismeretlen helyen tartják fogva.

A főtitkár szóvivőjén, Eduardo del Bueyen keresztül "maximális visszafogottságra" intette a konfliktusban álló feleket, valamint "a törvény és a rend, illetve az összes egyiptomi biztonságának garantálását" kérte az ország ideiglenes vezetőitől.

Buey hozzátette, hogy Ban "támogatja az egyiptomiak jogát a békés tüntetéshez".

A hadsereg vezérkari főnöke, Abdel-Fattah asz-Szíszi demonstrációt hirdetett péntekre, hogy ezáltal felhatalmazást nyerjen az egyiptomiaktól "az erőszak és a terrorizmus" felszámolására. Ugyanaznap Murszi hívei is utcára vonulnak. Az utóbbi hetekben több mint százan vesztették életüket a két tábor közötti összecsapásokban.

Az ENSZ-főtitkár megbékélésre szólította fel a szembenállókat, és a minden felet magában foglaló nemzeti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, amelynek köszönhetően az ország újra polgári felügyelet alá kerül, és visszaállhat az alkotmányos rend, illetve a demokratikus kormányzás.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.