Mickey bekeményített

Nyolc év börtön Disney kitűzők értékesítéséért

Az amerikai bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy amerikai férfit, aki társával közel egymillió darab hamisított Disney figurás kitűzőt értékesített. A férfit korábban egyébként nemi erőszakért és emberrablásért is elítélték.

2013.07.25 14:00HENT

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság annak a férfinak a büntetett előéletét, aki ellen a közelmúltban született meg az ítélet, ezúttal hamisított Disney figurás kitűzőknek az országba való behozatala és értékesítése miatt. Az 58 éves elkövetőt korábban már nemi erőszak és emberrablás miatt ítélték el. Mostani tettéért nyolc év letöltendő szabadságvesztést kapott, illetve ezen felül köteles 201 ezer dollár összegű kártérítést is megfizetni.

Az elítélt tettestársára egy év letöltendő és három év felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a bíróság, továbbá kártérítés megfizetésére is kötelezte védjegyjogok megsértése miatt. A Los Angeles Times beszámolója szerint az elkövetők 2010 és 2011 között eredeti Disney figurás, gyűjtők által is egyébként keresett kitűzőket küldtek egy kínai gyártónak, hogy készítsen azokról másolatokat. Az így készített utánzatokat pedig nagy mennyiségben értékesítették az interneten. A hatóságok szerint a hamisítványokból közel egymillió darabot adtak el. A hamisított kitűző darabjáért jellemzően alig 1 dollárt kértek, míg az eredeti darabok ára 6 és 15 dollár között mozog.

A hamisítók 2011-ben buktak le, amikor a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren a hatóságok megállítottak egy nekik címzett, hamisítványokat tartalmazó szállítmányt. A nyomozás során azonosították az importőröket, akiknél őrizetbe vételükkor ráadásul további 91 ezer darab hamisítványt találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.