Egyiptomi fordulat

Egyiptom- Washington elhalasztja a harci repülők szállítását

Az USA elhalasztja négy F-16-os harci repülőgép szállítását Kairóba, tekintettel az "általános helyzetre Egyiptomban".

2013.07.24 20:58MTI
MTI

Barack Obama mindaddig visszatartja az F-16-osok szállítását, amíg kormánya felméri a lehetőségeket, és meghallgatja a kongresszus véleményét az Egyiptomnak nyújtott katonai segítségről általában - mondta George Little, a Pentagon szóvivője.

A négy darab F-16-os harci repülőgépet egy korábbi, összesen húsz gépről szóló megegyezés értelmében kellene az Egyesült Államoknak Egyiptomba szállítania. Nyolc F-16-os már januárban megérkezett az arab országba, négynek most júliusban kellene, a maradék nyolcat pedig az év második felében tervezték küldeni.

A repülőgépek szállításának elhalasztása az első közvetlen washingtoni lépés Egyiptommal szemben azóta, hogy a hadsereg három hete eltávolította az elnöki székből Mohamed Murszit, és új kormány lépett hivatalba. Az amerikai törvények értelmében ha egy amerikai katonai segítségnyújtásban részesülő országban államcsínyt hajtanak végre, akkor a támogatást fel kell függeszteni. A Fehér Ház viszont egyelőre azon az állásponton van, hogy még vizsgálják, valóban államcsínynek minősül-e, ami július 3-án Egyiptomban történt. Kairó fontos partnere Washingtonnak a Közel-Keleten, és az amerikai kormány nem szívesen állítaná le a Kairónak évente juttatott 1,3 milliárd dolláros támogatást.

George Little elmondta, hogy a Pentagon a terveknek megfelelően készül a "Bright Star" nevű közös egyiptomi-amerikai hadgyakorlatra, amely 2011-ben elmaradt a Hoszni Mubarak rezsimjét megdöntő forradalom miatt. Az 1981 óta hagyományosan kétévente megrendezett közös hadgyakorlat az egyiptomi-amerikai katonai kapcsolatok központi eleme.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.