Egyiptom

Tüntessenek a hadsereg mellett! - szólított fel a vezérkari főnök

Így akar felhatalmazást kérni a néptől, hogy felvegye a harcot a Mohammed Murszi elnök július 3-ai megbuktatása óta dúló "erőszakkal és terrorizmussal".

Egyiptomi háborús képek csak erős idegzetűeknek! képgaléria

2013.07.24 15:53MTI
Egyiptomi háborús képek csak erős idegzetűeknek!

A hadsereg melletti szimpátiatüntetésekre szólított fel Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök szerdán.

A tábornok - aki egy katonai akadémia diplomaosztóján tartott beszédet - így akar felhatalmazást kérni a néptől, hogy felvegye a harcot a Mohammed Murszi elnök július 3-ai megbuktatása óta dúló "erőszakkal és terrorizmussal". A demonstrációra pénteken kerülhet sor.

"Úgy látom, hogy néhányan egy sötét alagútba vezetnék az országot" - mondta Szíszi a televízió által is közvetített beszédében. A hadsereg vezetője arra kérte az egyiptomiakat, hogy az utcán adjanak hangot akaratuknak, ahogy azt június 30-a előtt is tették.

A vezérkari főnök tagadta, hogy elárulta volna Murszit. Hangsúlyozta, hogy támogatja a nemzeti megbékélés érdekében tett erőfeszítéseket, és továbbra is ragaszkodik a korábban meghirdetett politikai menetrendhez, amelynek értelmében hat hónapon belül új választásokat tartanak.

A Murszit támogató Muzulmán Testvériség fenyegetésnek minősítette a vezérkari főnök tüntetésekre való felszólítását, s arra figyelmeztetett, hogy ettől még nem szüntetik be a megbuktatott elnök melletti demonstrációkat.

"A fenyegetőzéseid nem fognak véget vetni a több milliós tiltakozásoknak" - írta Facebook-oldalán Esszam el-Erian, a testvériség egyik magas rangú tagja, aki "gyerekeket és imádkozó embereket gyilkoló puccsistának" nevezte Szíszit.

Eközben országszerte folyamatosak az összecsapások Murszi támogatói és ellenfelei között. Szerda délelőtt tizenöten vesztették életüket különböző erőszakcselekményekben, míg 114-en megsebesültek. Az elnök július 3-ai megbuktatása óta összesen több mint százan haltak meg az összecsapásokban.

A Muzulmán Testvériség tagadja, hogy szimpatizánsai erőszakot alkalmaztak volna a tüntetések során. A szervezet azt állítja, hogy a biztonsági erők és a titkosszolgálatok állnak a támadások mögött, amelyek célja az állampolgárok felhergelése a testvériség ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.