Üres volt

Lezárták egy időre Heathrow-t - egy etióp Dreamliner kigyulladása miatt

A Heathrow szóvivője közölte: azért zárták le mindkét kifutópályát, mert a biztonsági előírások ezt követelik meg tűzoltói beavatkozást igénylő bármilyen incidens esetén.

2013.07.12 23:29MTI
Fotó: MTI

Lezárták pénteken kora este csaknem másfél órára a londoni Heathrow repülőtér mindkét kifutópályáját, miután tűz ütött ki az etióp nemzeti légitársaság, az Ethiopian Airlines egyik utasszállító repülőgépén.

A zárlat komoly fennakadásokat okozott; késéssel indul a British Airways péntek esti budapesti járata is.

A tűz az etióp légitársaság egyik Boeing-787 Dreamliner utasszállítóján keletkezett. A gépen utasok nem tartózkodtak, személyi sérülés nem történt. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók megfékezték a lángokat.

A Heathrow szóvivője közölte: azért zárták le mindkét kifutópályát, mert a biztonsági előírások ezt követelik meg tűzoltói beavatkozást igénylő bármilyen incidens esetén.

A nemrég forgalomba helyezett repülőgéptípussal a múltban több hasonló eset történt, és emiatt e gépek repülését az idén több hétre az egész világon megtiltották. A problémát a szakértői vizsgálatok alapján az e típusban alkalmazott akkumulátorok túlmelegedése okozta, bár a túlhevülés okát nem sikerült egyértelműen megállapítani.

A Boeing módosította az akkumulátorokat, és a típus nemrég visszakapta a repülési engedélyt.

A pénteken Londonban kigyulladt Dreamlineren mindazonáltal éppen ott - vagyis közvetlenül a hátsó függőleges vezérsík előtt - látszottak külső égésnyomok, ahol az egyik akkumulátor elhelyezkedik.

Chris Yates nemzetközi hírű repülési szakkommentátor péntek este a BBC-nek kijelentette: ha ismét akkumulátor-túlhevülés okozta tűzről van szó, akkor elképzelhető, hogy a típus repülési engedélyét - most már meghatározatlan időre - ismét felfüggesztik.

Pénteken ráadásul egy másik Boeing 787-essel is incidens történt. A brit Thomson légitársaság repülőgépe, amely Manchesterből tartott Floridába, egyelőre nem részletezett technikai problémák miatt kénytelen volt visszafordulni. A gép baj nélkül leszállt a manchesteri repülőtéren.

A Thomson az első brit légitársaság, amely ezt a típust üzemelteti.

A Heathrow-n péntek este kigyulladt etióp Dreamliner éppen az a repülőgép volt, amely a típus repülési tilalmának április végi feloldása után először teljesített menetrendszerű utat.

A Heathrow forgalmában a péntek esti zárlat jelentős késéseket okozott.

Erről a repülőtérről a British Airways légitársaság közlekedtet naponta három gépet Budapestre, és a Heathrow jártinformációjának péntek esti kiírása szerint a pénteki utolsó BA-járat, amely a menetrend alapján helyi idő szerint 20:30 órakor szállt volna fel, várhatóan 21:50-kor - magyar idő szerint 22:50-kor - indul.

A Heathrow járatinformációs rendszere nem sokkal korábban még azt jelezte, hogy ez a járat hajnali negyed 1-kor száll fel.

A British Airways több más európai járatát mindazonáltal törölte.

A London nyugati határában fekvő hatalmas repülőtér a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője, amelynek évente 480 ezer - naponta átlagosan több mint 1300 - járat indítására és fogadására van hatósági engedélye. Heathrow e keret 98 százalékát meghaladó kapacitás-kihasználtsággal működik, így a péntekihez hasonló incidensek mindig óhatatlanul rendkívüli forgalmi torlódásokat okoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.