Női jogok

Képek: Tojással dobálták ultraortodox zsidók a Siratófal asszonyainak imáját

jA tüntetők szidalmazták, valamint tojással és vizesüvegekkel dobálták meg az imádkozókat. Négy embert letartóztattak a közrend megzavarásáért.át

2013.07.08 21:13MTI
Fotó: MTI

Tüntető ultraortodox zsidók népes csoportjai próbálták megzavarni hétfőn a Siratófal asszonyai nevű, a női vallási egyenjogúságáért küzdő szervezet tagjait a jeruzsálemi Siratófalnál tartott imájukban, ez utóbbiakat a rendőrség az incidensek elkerülés érdekében nem is engedte közvetlenül a falhoz. A feminista zsidó szervezet havi rendszerességgel imádkozik ezen a helyen.

A téren hétfőn több ezer ultraortodox férfi és nő gyűlt össze, hogy megakadályozza őket ebben. A rendkívül feszült hangulatra való tekintettel és az esetleges incidensek megelőzése érdekében - Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint - az imádságra készülők számára rendőri kíséretet biztosítottak, nem is engedték őket a fal közvetlen közelébe, csupán ötven méternyi távolságra.

A tüntetők szidalmazták, valamint tojással és vizesüvegekkel dobálták meg az imádkozókat. Négy embert letartóztattak a közrend megzavarásáért. A feminista csoport szóvivője szerint a rendőrség megakadályozta őket vallásuk szabad gyakorlásában azzal, hogy nem engedte őket közvetlenül a falhoz. Ilyen esetre az utóbbi huszonöt évben nem volt példa - tette hozzá.

A Siratófal asszonyai ellen tiltakozók azért utasítják el a szervezet havi rendszerességgel tartott imáját, mert a résztvevők az ortodoxok szerint kizárólag férfiak által használható imasálat (táleszt) magukra öltve olvasnak fel hagyományosan férfiak által mondható imádságokat a zsidóság legszentebbnek tartott helyén. A feminista mozgalom nem fogadja el sem a jeruzsálemi kegyhely rendőrség által is biztosított ortodox felügyeletét, sem a nemek szerinti elkülönítést a vallásgyakorlásban, ezért vallási reformokat követel.

Fotó: MTI


Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.