Előítéletek és diszkrimináció felszámolása

Karneváli hangulatú népünnepély, százezrek a London Pride Parade-en - VIDEÓ!

Az éjszakába nyúló rendezvény hivatalos szervezője a Pride in London nevű, jótékonysági egyesület, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása.

2013.06.30 08:23MTI
Forrás: youtube.com

Százezrek vettek részt szombaton Londonban a hagyományos éves London Pride felvonuláson.

Az éjszakába nyúló rendezvény hivatalos szervezője a Pride in London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport, amelynek meghirdetett fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.

A szervezők szerint a népünnepély jellegét öltő, karneváli hangulatú szombati felvonulás, amely a Baker Streetről az Oxford Streeten, a Regent Streeten, a Piccadillyn és a Trafalgar-téren át a kormányzati intézményeknek otthont nyújtó Whitehallig haladt, az utóbbi egy évtized legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt Londonban.

A parádé alkalmából a londoni belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek; így a Whitehallt is a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehette birtokába.

A Whitehallról nyílik a brit miniszterelnöki rezidenciának otthont adó utca, a Downing Street.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere - aki minden évben a London Pride személyes főtámogatója - az idei rendezvény részvevőinek küldött üzenetében leszögezte: London nagyon büszke lehet arra a hírnevére, hogy ebben a városban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek nyíltan vállalhatják kilétüket. "Városunk az egyenlőségért tett erőfeszítések élvonalában jár, de még többet kell tenni az előítéletesség és a diszkrimináció ellen. Ez azt jelenti, hogy szembe kell szállni a munkahelyeken, iskolákban és máshol tapasztalható homofób támadásokkal" - fogalmazott üzenetében a londoni polgármester.

Az idei London Pride hivatalos online magazinjában David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök a parlamenti tárgyalás előrehaladott szakaszában járó házassági törvényreformról írt bejegyzést. A törvénymódosítás célja, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár egyházi szertartás keretében házasságra léphessenek egymással.

A törvényjavaslat ugyanakkor nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási szertartás keretében.

A jelenleg hatályos angol-walesi családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással, de ezt a kapcsolatot a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.

Ezen változtatna kiterjesztő jellegű módosítással a brit kormány jogszabálytervezete.

A reformjavaslat erősen megosztja a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Pártot.

Cameron szombati üzenete szerint ugyanakkor a reform megmutatja a jelenleg támadásoktól tartó azonos nemű pároknak, hogy a brit parlament az ő egymás iránti szeretetüket ugyanolyannak ismeri el, mint bárki másét.

A szombati londoni demonstráción az idén is külön csoportokban vonultak fel az egyes közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek másságukat nyíltan vállaló képviselői; a menetben lehetett látni például egyenruhában vonuló katonákat és rendőröket is.

A London Pride minden évben a londoni nyár egyik fő turistalátványossága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.