Titkos adatgyűjtés

PRISM: a német kormány csak a sajtóból értesült róla

A miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy a német nemzetbiztonsági szolgálatok haszonélvezői az NSA világméretű adatgyűjtési programjának.

2013.06.11 20:44MTI

A német kormány a sajtóból értesült az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) PRISM kódnevű programjáról, és magyarázatot vár Washingtontól - mondta kedden Berlinben a német belügyminiszter.

Hans-Peter Friedrich elmondta: összeállítják a német szempontból felmerülő kérdések listáját és megküldik Washingtonba, illetve felvilágosítást kérnek azoktól az amerikai cégektől is, amelyek a sajtóhírek szerint érintettek az ügyben. A miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy a német nemzetbiztonsági szolgálatok haszonélvezői az NSA világméretű adatgyűjtési programjának, mert megbízható információkhoz jutnak az amerikai partnerszervezetektől, amelyek azonban nem közlik az információk forrását.

Németországban, ahol élénk a keletnémet állampárti belbiztonsági szolgálat, a Stasi rossz emléke, rendkívül érzékeny téma a személyes adatok kezelése, és a PRISM-ről szóló hírek aggodalmat okoznak kormányzati körökben. Angela Merkel kancellár személyesen kér tájékoztatást az ügyről Barack Obamától a jövő héten, amikor az amerikai elnök Berlinbe látogat.

Peter Schaar, a német kormány adatvédelmi megbízottja szerint az európaiak számára nyugtalanító, ahogyan az Obama-kormányzat az amerikaiakat próbálja nyugtatni, hiszen csupán azt állítják, hogy nem figyelik meg a belföldi kommunikációt, illetve az amerikai állampolgárok kommunikációját. Az európaiakra viszont nem vonatkoznak az amerikai törvények, és Amerikában nem érvényesek az európai, vagy éppen a német jogszabályok, ezért semmi sem véd a tudósításokból kibontakozó, igen kiterjedt megfigyelési mechanizmustól - mondta a kormánymegbízott a Handelsblatt című üzleti lapnak.

A berlini belügyminisztérium mellett az igazságügyi minisztérium is kapcsolatba lépett az amerikai kormányzattal. A Spiegel Online hírportál kedden vendégkommentárt közölt a tárca vezetőjétől, Sabine Leutheusser-Schnarrenbergertől, aki írásában teljes nyíltságot és az ügy minden részletére kiterjedő tájékoztatást követelt Washingtontól.

A liberális politikus szerint a PRISM-ről szóló beszámolók alapján úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban állami szervek "megszállottan gyűjtenek adatokat" magánszemélyekről, ami rendkívül veszélyes fejlemény lenne, ha beigazolódna, hogy a hírek helytállóak.

A miniszter hangsúlyozta: demokratikus jogállamban a biztonság nem lehet öncél, hanem csak a szabadság biztosítását szolgálhatja. Minél inkább megfigyelik és ellenőrzik a társadalmat, annál kevésbé szabad - írta a német igazságügyi miniszter.

A The Guardian című brit napilap a múlt héten szerdán arról számolt be, hogy az NSA titokban több százmillió amerikai telefonhívásairól gyűjt adatokat. Csütörtökön a londoni újság és a The Washington Post azt írta, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében 9 jelentős internetes szolgáltató szerverén végez adatgyűjtést, aminek eredményeképpen magánjellegű e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok tömegei kerültek a birtokába. Pénteken a The Wall Street Journalből az derült ki, hogy létezhet egy harmadik titkos adatgyűjtési program is, amelynek keretében az NSA a hitelkártya-tranzakciók adatait rögzíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.