Vita a román egészségügyi hatóságok között

Az anyanyelvhasználat joga a téma

Körlevélben kért jelentést a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájának érvényesítését a megyei közegészségügyi hatóságokon a román egészségügyi minisztérium.

2013.05.31 17:19MTI

A minisztérium arról kért jelentést a megyei hatóságoktól, hogy milyen intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy az alárendeltségükbe tartozó szociális intézményekben - kórházakban, idősek otthonaiban és menhelyeken - az ápolásukra bízott idős személyek anyanyelvi kiszolgálásban részesüljenek. 

A minisztérium az Európa Tanács szakértői bizottságának ajánlásaira hivatkozott körlevelében. A román Agerpress hírügynökség a Maros megyei közegészségügyi hatóság válaszlevelét is idézi, amely szerint a kórházak nem szociális intézmények, ezért - szerintük - nem vonatkoznak rájuk a nyelvi charta előírásai.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.