Japán kutatólaborban

Legalább 30 embert ért radioaktív sugárzás

Legalább 30 ember volt kitéve a radioaktív sugárzás módfelett károsító hatásának egy csütörtökön történt baleset során Japán egy atomfizikai laboratóriumában.

2013.05.26 17:07MTI

Az Ibaraki prefektúrában található laboratóriumban és környékén összesen 55-en tartózkodtak a baleset bekövetkeztekor, közülük 19-en biztosan nem kaptak sugárdózist, hat embert pedig még nem vizsgáltak ki - közölte az atomenergia-ügynökség a Kyodo hírügynökség jelentése szerint. 

A legnagyobb mért sugárdózis 1,7 milliSievert volt. A nukleáris létesítményekben dolgozók éves egészségügyi határértéke Japánban 50 milliSievert. Magyarországon az egy évi természetes eredetű sugárterhelés 3 milliSievert. 

Az NHK japán televízió jelentése szerint a szivárgást megelőzően a laboratórium dolgozói figyelmen kívül hagyták a berendezések hibáját jelző riasztó megszólalását, a radioaktivitás emelkedését követően pedig csupán egy rövid szünetet tartottak a kísérletben. A szünet közben beindították a szellőző berendezést, így jutottak a légkörbe a radioaktív anyagok. 

A szivárgás tényét csak másnap vették észre, amikor egy, a laboratóriumhoz közeli mérőálláson a szokásosnál magasabb sugárzást mértek. A csütörtöki kísérlet során a tudósok aranyat bombáztak protonnyalábokkal, hogy elemi részecskéket hozzanak létre.
 
A laboratóriumot üzemeltető japán atomenergia-ügynökséget a közelmúltban gyakran vádolták a biztonsági előírások rendszeres figyelmen kívül hagyásával. Egy nemrég közzétett jelentés szerint például az ügynökség egyik - 1994-es átadása óta két balesetet is elszenvedett - kísérleti reaktorában közel 10 ezer biztonsági vizsgálatot mulasztottak el az évek során.
 
A jelentés megállapításai miatt az ügynökség elnöke benyújtotta lemondását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.