Politkovszkaja-ügy

Bíróság előtt az ismert ellenzéki újságírónő meggyilkolásának ügye

Bíróságra elé került az ismert ellenzéki újságírónő, Anna Politkovszkaja meggyilkolásának ügye. A gyilkossági ügyben öt ember ellen emeltek vádat.

2013.05.21 11:13MTI

Az ügyben Lom-Ali Gajtukajevet és unokaöccseit - Rusztam, Ibragim és Dzsabrail Mahmudovot, valamint Szergej Hadzsikurbanovot gyilkossággal és tiltott fegyverátadással gyanósítják.
 
Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője szerint a nyomozó hatóság elegendő bizonyítékot gyűjtött össze. A nyomozás eredményei szerint Lom-Ali Gajtukajev, az ismert csecsen "keresztapa" (aki egy Ukrajnában elkövetett emberölés miatt 2008 óta 15 éves börtönbüntetését tölti) szervezte meg Politkovszkaja 2006. október 7-én elkövetett meggyilkolását. 

Ő vonta be a gyilkosság előkészítésébe és végrehajtásába unokaöccseit, valamint Dmitrij Pavljuscsenkov rendőrtisztet. Ez utóbbi személy ügyét külön kezeli a központi nyomozó hatóság. 

A volt rendőrtiszt ugyanis együttműködött a nyomozókkal, elismerte bűnrészességét. Pavljucsenkov szerezte be a gyilkossághoz használt fegyvert, továbbá neki kellett felderítenie Politkovszkaja hollétét, napirendjét, napi mozgását. Hivatali helyzetét felhasználva a volt rendőrtiszt két alárendeltjét is bevonta a titkos megfigyelésbe, és az így szerzett értesüléseket továbbította Gajtukajevnek. 

Pavljucsenkovot tavaly decemberben tizenegy évi elzárásra ítélte egy moszkvai bíróság a Politkovszkaja megölésében való bűnrészességéért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.